Belföld

Völner-Schadl-ügy: Három embert kiengedtek a letartóztatásból

rtl.hurtl.hu

2022. március 25. 12:44

Három ember esetében megszüntették a letartóztatást Völner Pál volt igazságügyi államtitkár és Schadl György, a végrehajtói kar vezetőjének ügyében – derült ki a Központi Nyomozó Főügyészség rtl.hu-nak küldött tájékoztatásából. 

A Völner-Schadl-ügyben összesen három személy van letartóztatásban, a többi gyanúsított szabadlábon védekezik – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség az rtl.hu megkeresésére. A legutóbbi tájékoztatás szerint február elején még hatan voltak letartóztatásban, 

három személy esetében azonban az ügyészség nem tartotta indokoltnak a kényszerintézkedés fenntartását, így megszüntették azt.

A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint Schadl György a letartóztatottak között van, ezt korábban – az ügyészség indítványának megfelelően – május 8-ig hosszabbították meg. Azt nem árulták el lapunk kérdésére, hogy ki a másik két fogvatartott, de korábban, amikor hárman voltak rács mögött, akkor rajta kívül a gyakran csak „gazdámként” említett R. Róbert, valamint a végrehajtói kar elnökének sofőrjét tartották bent.

Február eleje óta egyébként tanúkihallgatások és folytatólagos gyanúsítotti kihallgatások történtek.

„További információ az ügyben a büntetőeljárás érdekeire tekintettel jelenleg nem közölhető” – írta a Központi Nyomozó Főügyészség, így 

kérdésünkre azt sem árulták el, indult-e vagyonosodási vizsgálat Völner Pál vagy Schadl György ellen.

Völner Pál államtitkár, Varga Judit igazságügyi miniszter helyettese három éven keresztül rendszeresen 2-5 millió forintot kapott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől azért, hogy elintézzen neki bizonyos ügyeket, egyebek mellett végrehajtói kinevezéseket. 

A politikus összesen 83 millió forint értékben vehetett át így kenőpénzt. Még nagyobb összegekhez juthatott Schadl György, aki – a parlament mentelmi bizottsága elé került dokumentum szerint – összesen 880 millió forintot kapott az államtitkárral kialakított korrupciós kapcsolata révén. A végrehajtónak jelentkezők közül többen is 40 és 100 millió forint közötti összeget fizettek azért, hogy megkapják a pozíciót.

Schadl György tevékenységéről több cikkben is beszámoltunk, így megírtuk például, hogy miként jutott fővárosi önkormányzati lakások tulajdonjogához, hogyan segített ismerősöknek átmenni az egyetemi vizsgákon, valamint hogy miként rendelt az általa vezetett végrehajtói kar igen drágán koronavírus-teszteket.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#völner-ügy#schadl-ügy#schadl-völner korrupciós botrány#korrupció#központi nyomozó főügyészség#ma

Címlapról ajánljuk