Belföld

A Kúria másodszorra sem engedte át a kormány nemátalakítós népszavazási kérdését

Dévai LászlóDévai LászlóMedvegy GáborMedvegy Gábor

2022. március 23. 17:38

Az indoklás szerint a kérdés továbbra sem egyértelmű.

A Kúria nem engedte át a kormány ötödik népszavazási kérdését, miszerint a kiskorúak számára is elérhetőek legyenek-e nemátalakító kezelések. A Kúria korábban már kimondta, hogy ebben a kérdésben nem lehet népszavazást tartani, de a döntés még nem vált véglegessé, mert a kormány megtámadta azt az Alkotmánybíróságon. A kormány azzal érvelt, hogy a Kúria döntése a tisztességes eljáráshoz való jogát sérti.

Az Alkotmánybíróság a kormánynak adott igazat és megsemmisítette a Kúria első végzését, emiatt elindult egy újabb eljárás.

A Kúria szerdai döntésében kitartott amellett, hogy a kérdés nem hitelesíthető. Bár a kormány hosszasan taglalta, hogy pontosan hogyan kell érteni a kérdését, a Kúria szerint, ha ennek más az értelme, mint ami abból egyébként következik – azaz, amire a szavazópolgárok gondolnának –, akkor a kérdés megfogalmazása nem egyértelmű – magyarázta lapunknak Bognár Zoltán, a TASZ Kommunikációs és Magánadományozási vezetője.

A kérdésből nem világos, hogy mit jelent a „nemátalakító kezelések” rész és az sem világos, hogy mit takar az „elérhetőség”. Az indoklás szerint ezért sem a választópolgárokat, sem a törvényhozót nem állítaná világos döntés elé.

A Kúria döntése ezért kimondja, hogy erről a kérdésről népszavazást alkotmányosan nem lehet tartani.

Az RTL Híradó riportja:

Nyitókép: illusztráció / Janos Kummer / Stringer / Getty Images

#Belföld#népszavazás#fidesz#nemátalakító kezelések#műtét#kiskorú#magyar kormány

Címlapról ajánljuk