Belföld

Új menekültügyi rendeleteket hozott a kormány

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 8. 8:49

Az egyik rendelet lehetővé teszi, hogy közmunkások, közfoglalkoztatottak legyenek az Ukrajnából menekülők. 

Megjelent a Magyar Közlönyben két új rendelet a menekültekkel kapcsolatban, adta hírül a 24.hu

A két rendelet közül az egyik arról szól, ki számít a háború menedékesének:

  • az ukrán állampolgárok,
  • azok a hontalan vagy harmadik országból származó Ukrajnából menekülők, akik nemzetközi vagy azzal egyenértékű nemzeti védelemben részesültek ott.

A rendelet emellett felmentést ad a menedékjogról szóló törvény néhány passzusa alól is.

A rendelet a menekültek munkavállalásával is foglalkozik. Lehetővé teszi, hogy közmunkások, közfoglalkoztatottak legyenek, és előírja, hogy az Ukrajnából érkező magyar állámpolgároknak minden kedvezményt biztosítani kell, „ha a magyar állampolgárság tényénél fogva kedvezőbb elbánásban nem részesül”.

A másik rendelet a helyi adókról szóló törvényt módosítja: február 24-étől nem kell idegenforgalmi adót fizetniük azoknak, akik Ukrajna területéről érkező menedékest fogadtak be. Döntöttek arról is, hogy a menedékesek egyéni előfizetőként használt mobiljuk SIM-kártyáját nem adhatják át harmadik személynek, hacsak nem közeli hozzátartozóról van szó.

Nyitókép: Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülő emberek szállnak le a buszról, amellyel a tiszabecsi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolánál kialakított segítségponthoz szállították őket a helyi határátkelőhelytől 2022. március 4-én. Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

#Belföld#menekült#rendelet#magyar közlöny#kormány#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk