Belföld

Már nyolc nemzetiségnek lehet szószólója az új parlamentben

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. február 23. 18:19

A ruszin és a szerb után szerdán újabb hat nemzetiség országos listáját vette nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság.

Újabb hat nemzetiségi önkormányzat országos listáját vette nyilvántartásba szerda délutáni ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), írja az MTI. A szóban forgó hat nemzetiség: a bolgár, a horvát, a szlovén, a görög, az ukrán és az örmény.

A bolgár nemzetiség listáját Varga Szimeon, a horvátét Szolga József, a szlovént Kissné Köles Erika, a görögöt Koranisz Laokratisz, az ukránt Grexa Liliána, az örményt Akopjan Nikogosz vezeti.

Az NVB korábban már nyilvántartásba vette az Országos Ruszin Önkormányzat és a Szerb Országos Önkormányzat nemzetiségi listáját. Ez azt jelenti, hogy nyolc nemzetiségnek szinte biztosan lesz szószólója az új Országgyűlésben. Ehhez elegendő, ha legalább egy regisztrált nemzetiségi választójuk érvényes szavazatot ad le a listájukra április 3-án. A nemzetiségi szószóló a nemzetiségi listán első helyen szereplő jelölt lesz.  

Az Országos Roma Önkormányzat közgyűlése a január 31-ei határidőig nem tudott megállapodni a jelöltekről, ezért az önkormányzat nem állíthat nemzetiségi listát az április 3-ai országgyűlési választásra.

Az országos nemzetiségi önkormányzatok február 26-án 16 óráig gyűjthetnek aláírást és addig jelenthetik be országos listájukat az NVB-nél. Azzal, hogy nyilvántartásba vették országos listáját, a bolgár, a horvát, a szlovén, a görög, az ukrán és az örmény országos önkormányzatok is jogosulttá váltak arra, hogy egy-egy tagot delegáljanak a Nemzeti Választási Bizottságba, azonban ezek a tagok csak a nemzetiségeket érintő ügyekben szavazhatnak.

Nyitókép: Kovács Tamás/MTI

#Belföld#Választás 2022#nemzetiségi lista#nemzeti választási bizottság#nemzetiségi önkormányzat#nemzetiség

Címlapról ajánljuk