Belföld

A Mi Hazánk Mozgalom állította az első országos listát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. február 23. 17:51

A Nemzeti Választási Bizottság elsőként vette nyilvántartásba a Toroczkai László vezette pártlistát, amire Magyarország legerősebb embere is felkerült.

Nyilvántartásba vette az első országos listát az áprilisi országgyűlési választásra szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), írja az MTI. Az NVB szerdai ülésén megállapította, a Mi Hazánk Mozgalom megfelelt az országoslista-állítás feltételeinek, ezért nyilvántartásba vette a párt listáját. Mi Hazánk Mozgalom listáját Toroczkai László vezeti, a listán helyet kapott Fekete László is, aki korábban a Magyarország legerősebb embere cím birtokosa volt.

Az országgyűlési képviselők választásán az a párt állíthat országos listát, amely legalább 14 megyében és a fővárosban legalább 71 egyéni választókerületben állított jelöltet; két párt közös egyéni választókerületi jelöltek alapján közös pártlistát állíthat. Az országos listán legfeljebb háromszor annyi jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, azaz legfeljebb 279. A Mi Hazánk Mozgalom listáján 208 jelölt van.  

A Mi Hazánk Mozgalom azzal, hogy nyilvántartásba vették országos listáját, jogosulttá vált arra, hogy egy tagot delegálhasson a Nemzeti Választási Bizottságba. Az NVB tagjainak száma attól függ, hány szervezet tud országos listát állítani. A választás eredményének megállapítása után a testületben csak a választott tagok maradhatnak, illetve azon pártok delegáltjai, amelyek parlamenti frakciót tudtak alakítani.

Az országos lista bejelentésének határideje február 26. 16 óra.

Nyitókép: Nagy Attila Károly/rtl.hu

#Belföld#Választás 2022#nemzeti választási bizottság#mi hazánk mozgalom#országos lista#pártlista

Címlapról ajánljuk