Belföld

Keleti Pajzs 2022 a neve a magyar katonai tervnek – derült ki Orbán Viktor videójából

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. február 23. 18:39

A videóban pár másodpercre feltűnik a honvédség egyik műveleti szobája, és abban egy laptopról kivetített térkép, amin a keleti országrész látható. A térkép jobb fölső sarkában lévő szöveg hatszázezer menekültet említ.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán meglátogatta a Magyar Honvédség Integrált Műveleti Központját, ahol Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel együtt találkozott azokkal a katonatisztekkel, akik Magyarország biztonságát garantálják parancsnoki munkájukkal, közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel.

A látogatásról készült, Orbán Viktor közösségi oldalán közzétett videóban a kormányfő arról beszélt, hogy a helyzet továbbra is komoly, feszült, mindent meg kell tenni a háború elkerülése érdekében: 

Magyarországnak ebből a katonai konfliktusból ki kell maradnia, mert Magyarország biztonsága a legfontosabb érdek. 

Orbán Viktor visszautasította azokat a baloldali javaslatokat, amelyek katonák és fegyverek Ukrajnába küldéséről szólnak. (Márki-Zay Péter február közepén a Partizánnak beszélt arról, hogy ha a NATO úgy döntene, akár magyar katonákat is küldene Ukrajnába.)

A miniszterelnök szerint Magyarországnak a béke helyreállításában tett nemzetközi erőfeszítésekben kell szerepet vállalnia és közben a hadseregnek fel kell készülnie arra, hogyha a dolgok rosszra fordulnak, és menekültek érkeznek, akkor a rendőrséggel együttműködve képes legyen ezt a helyzetet kezelni.


A Facebookra föltöltött videóban pár másodpercre feltűnik a honvédség egyik műveleti szobája, és abban egy laptopról kivetített térkép, amin a keleti országrész látható. A felirat szerint ez a Keleti Pajzs 2022 nevű katonai terv sematikus vázlata. 

Keleti pajzs 2022 – Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

A térképen Kisvárda, Vásárosnamény, Fehérgyarmat, Nyírtelek, Nyíregyháza, Hajdúhadház és Debrecen településnevek vannak feltüntetve, valamint öt sárga koronggal jelölt rész az ukrán-magyar határon. A térkép bal szélén az olvasható, hogy Kibervédelmi Műveleti Központ, Szentendre.

Az ukrán oldalon Ungvár, Munkács, Beregszász és Huszt városok nevei láthatók. A térképen ezeken kívül öt katona, két helikopter, két vadászgép, egy harckocsi és két páncélozott csapatszállító sziluettje látható, a helikopterek és vadászgépek a keleti országrész fölött köröznek.

A térkép jobb fölső sarkában lévő szöveg hatszázezer menekültet említ, a kísérő szöveg valószínűleg „600 000 menekült a Kárpátokon túlról”.

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

#Belföld#ukrán válság#orbán viktor#keleti pajzs 2022#magyar honvédség

Címlapról ajánljuk