Belföld

Még mindig nem egyeztek meg az ellenzéki pártok a közös listáról, szombatig van határidő

rtl.hurtl.hu

2022. február 22. 16:41

Az MSZP-Párbeszéd túl jól szerepelt az előválasztáson, a Momentum azonban a közvélemény-kutatások alapján osztaná a képviselői helyeket.

Az atv.hu úgy értesült, hogy az Egységben Magyarországért választási szövetség pártjai között fennálló nézeteltérések miatt még mindig nem állapodtak meg az ellenzéki pártok a közös országos listáról, pedig a listaállítás határideje február 26-án, négy nap múlva lejár.

Az egyik konfliktusforrás, hogy mi lesz a státusza a Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt kérésére az ellenzéki pártok – a Jobbik, a Momentum és a Párbeszéd – (rész)listájának befutó helyére kerülő roma képviselőjelölteknek. Vagyis, hogy az adott párt befutó helyeihez számítanak-e vagy azon felül. 

A Párbeszéd néhány hete – a Jobbikhoz és a Momentumhoz hasonlóan – azt jelezte, hogy kész a miniszterelnök-jelölt kérésének eleget tenni, és befutó helyre tenni egy roma politikust a listáján, cserébe a lista 46. helyét kéri, ami még szintén befutónak számít. A múlt héten viszont újra ott tartottak a felek, hogy a DK-Jobbik-Momentum-LMP négyes összesen 8 helyet adna az MSZP-Párbeszédnek, ők viszont 10-et kérnek. Ezt a helyzetet oldotta volna fel sorsolással Márki-Zay Péter, ám végül csak az MSZP és a Párbeszéd támogatta ötletét.

A másik vita lényege, hogy az MSZP és a Párbeszéd szövetségének jelöltjei lényegesen jobban szerepeltek az ellenzéki előválasztáson, mint a két párt együttes, ellenzéken belüli, közvélemény-kutatók által mért támogatottsága.

Az előválasztás első fordulójában a két párt jelöltjei az összes ellenzéki voks 25 százalékát gyűjtötte be. Azonban a Momentum, a DK, a Jobbik és az LMP azt akarja, hogy a lista elosztásának, és a leendő frakciók méretének tükröznie kell az egyes pártok országos támogatottságát.

Azonban szinte azonos a Momentum és az MSZP-Párbeszéd támogatottsága.

A patthelyzetet oda is vezethet, hogy Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnök azt fogja kéri, hogy vegyék le a nevét a lista 3. helyéről. Ennek azonban csak akkor lenne a szimbolikuson túl gyakorlati jelentősége, ha Karácsony az április 3-i választás után inkább az Országgyűlésbe ülne be és feladná főpolgármesteri székét.

A tárgyalások jelenlegi állása szerint a DK-nak kerülhet be a legtöbb képviselője, 13 vagy 14 az országos listáról, őket követi a Jobbik 12 képviselővel, a Momentum 8-cal, az MSZP-Párbeszéd 8, 9 vagy 10 képviselővel. Az LMP jelenleg 3 befutó helyet kaphat, ám ha csak egy egyéni jelöltjük nyer (és így nincs 5 képviselőjük a frakcióalakításhoz), akkor plusz egy helyet kapnak majd a DK-tól.

Nyitókép: MTI

#Belföld#országgyűlési választás 2022#lista#márki-zay péter#karácsony gergely#momentum#lmp#mszp-párbeszéd#jobbik

Címlapról ajánljuk