Belföld

Szijjártó Péter szerint Nobel-békedíj illeti Donald Trumpot

Mohos MátéMohos Máté

2022. február 16. 20:26

Mert csak ő tudta közelebb vinni a Közel-Keletet a békéhez.

Gyakorlatilag minden közel-keleti béketerv kudarcot vallott, egyedül a Donald Trump elnöksége alatt elfogadott Ábrahám-megállapodások látszanak valóban működni. Nem kérdés, kit illet a Nobel-békedíj

– írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán az Egyesült Arab Emírségben tett látogatásakor készült videó mellé.

A magyar kormány támogatja azt a kezdeményezést, hogy az Ábrahám-megállapodások előkészítői részesüljenek Nobel-békedíjban, valamint reményét fejezte ki, hogy a békemegállapodások szellemisége tovább fog élni, és ennek mentén újabb és újabb egyezmények jönnek majd létre, írja az MTI.

A két ország közötti gazdasági vegyes bizottság ülése után Szijjártó arról számolt be, hogy az Emírségek sokat segített azzal, hogy megosztotta a kínai Sinopharm koronavírus-vakcina alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatait, adatait. Ez ugyanis előre mozdította tavaly a magyarországi engedélyezést, ami hozzájárult a gazdaság gyors újranyitásához.

Az Izrael és több arab állam kapcsolatát normalizáló Ábrahám-megállapodások fellendítették a gazdaságot a térségben, 

viszont hozzájárultak egy Izrael és az Emírségek közötti titkos olajszerződés létrejöttéhez is, amely komoly természeti károkat okozhat.

Nyitókép: Szijjártó Péter / Facebook

 

#Belföld#szijjártó péter#egyesült arab emírségek#izrael#ábrahám-megállapodások#donald trump#nobel-békedíj

Címlapról ajánljuk