Belföld

Elindult a casting: szolgálati kutyákat keres a rendőrség

Mohos MátéMohos Máté

2022. február 8. 9:42

Törzskönyv nem szükséges, az oltás viszont kötelező a jelentkezéshez.

Február 23-án 9 és 12 óra között várja a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Dunakeszi telephelyén azokat a minimum 12 hónapos juhászkutyákat, amelynek megfelelnek a feltételeiknek, írja a rendőrség honlapja.

A kíválogatott ebekből utánpótlás szolgálati kutyák lehetnek.

A következő feltételeknek kell megfelelni:

  • egészséges és szolgálati célú kiképzésre – a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ állatorvosának elbírálása alapján – fizikailag alkalmas
  • a tervezett szolgálati feladathoz szükséges képességekkel, készségekkel, temperamentummal és pszichikai tulajdonságokkal rendelkezik,
  • egyedi azonosító transzponderrel rendelkezik,
  • van veszettség elleni oltási könyve
  • átesett féreghajtáson

Megkérdeztük a rendőrséget, pontosan hogy megy a casting folyamata. Az első alkalommal megvizsgálják az állatokat, aztán további tesztekre és megfigyelésekre is behívhatják a kutyákat. Amelyeket ki akarja választani a megyei rendőrség, azokra árajánlatot tesz a tulajdonosnak. Átlagosan 300-350 ezer forintot fizetnek értük, de nincs alsó vagy felső határa a lehetséges összegnek, a végső ár mindig megállapodás kérdése.

Több esetben is menhelyek bocsátják a rendőrség rendelkezésére a kutyákat a szolgálat idejére. Ez jellemzően egy öt éves időszak. Léteznek olyan eladók is, akik üzemszerűen tenyésztenek vagy vásárolnak és készítenek fel rendőri szolgálatra alkalmas kutyákat a válogatókra.

A rendőrségtől azt is megtudtuk, hogy a legtöbb kutyára szolgálati ideje lejárta után nem vár rossz sors: a legtöbb járőr örökbe fogadja a vele szolgálatot teljesítő ebet.

Nyitókép: Caravan208B / Pixabay

 

#Belföld#kutya#rendőrség#rendőr#állat#kiválasztás#casting

Címlapról ajánljuk