Belföld

Fáklyás és lovas felvonulással emlékezett Horthy Miklósra a szélsőjobb Budapesten

Mohos MátéMohos Máté

2022. február 6. 18:30

A mintegy ezerfős rendezvényről Karácsony Gergely azt írta, hogy félelemkeltő.

A 65 éve elhunyt Horthy Miklósra emlékezett a Mi Hazánk Mozgalom több szélsőjobboldali szervezettel karöltve. A „Nemzeti Összefogás Seregszemléje” nevű vonuláson részt vett a Horthy Miklós Társaság, a MIÉP, az FKgP, a Betyársereg, az Identitesz és a Magyarok Világszövetsége is.

A résztvevők a Gellért téren gyülekeztek, aztán mintegy ezren a Parlement felé vonultak. A fáklyás tömeget hagyományőrző jelmezbe öltözött lovasok kísérték. A Parlamentnél felszólalt Novák Előd és a Mi Hazánk miniszterelnök-jelöltje, Toroczkai László is.

Az eseményt Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon így kommentálta:

Ma Horthy Miklós halálának közelgő évfordulója alkalmából szélsőjobboldali szervezetek és álellenzéki pártok felvonulással egybekötött erődemonstrációt szerveztek fővárosunkba, félelmet keltve ezzel a lakosság egy részében. 

Karácsony azt írta, Horthy kormányzósága idején megkezdődött egy olyan autoriter rendszer kiépítése, amely a parlamentarizmus felszámolásához, mélyszegénységhez, megkülönböztetéshez, háborús pusztításhoz, majd több százezer honfitársunk halálba küldéséhez vezetett.

„Elfogadhatatlannak tartom, hogy Horthy Miklós máig vitatott örökségét politikai erők gyűlöletkeltésre használják, megzavarva ezzel Budapest békéjét. Köszönöm azok bátor kiállását, akik ma is felszólalnak a gyűlölködés ellen” – írta.

Nyitókép: Mi Hazánk / Facebook

#Belföld#mi hazánk mozgalom#horthy miklós#felvonulás#karácsony gergely

Címlapról ajánljuk