Belföld

Márki-Zay: Kíváncsi vagyok, Lázár János hogyan fog elszámolni a vagyonával a korrupcióellenes ügyészség előtt

Kéri BarnaKéri BarnaTárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2022. február 4. 5:22

„Ha a románoknak egyszerű vagyonosodási vizsgálatokkal sikerült korrupt politikusokat börtönbe juttatniuk, akkor nekünk is menni fog” – mondta az RTL Híradónak adott exkluzív interjúban Márki-Zay Péter, az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Miről beszéltek Csányi Sándorral, hogyan környékezte meg őt Gattyán György, és mit lesett el Orbán Viktortól?

„A plakátkampány fő üzenete számomra az, hogy a Fidesz szemében nem képvisel értékeket a hátrányos adottságokkal rendelkező embertársaink iránti szeretet, azt ők tetszőlegesen használják bármilyen lejárató kampányban” – mondta az RTL Híradónak adott interjúja elején Márki-Zay Péter. Mint mondta, személyesen is megérintette a plakátkampány, ahol Gyurcsány bábjaként ábrázolták az Austin Powers című filmből vett szimbolikával, annak szereplője ugyanis annyi idősen vetett véget az életének, amennyi most Márki-Zay.  

Szerinte a fideszesek számára elképzelhetetlen, hogy az ellenzékben nem úgy diktálnak egymásnak, mint ahogy Putyin diktálhat Orbán Viktornak. „Valódi demokratikus közösségben hiszünk, ahol természetesen mindenkinek megvan a maga súlya.” Gyurcsány Ferenc kétségkívül a hatpárti koalíció talán legerősebb pártját képviseli, de a hat párt közül egyiknek sincs semmilyen domináns szerepe, még a legerősebbnek sem. A DK még az ellenzéken belül sem fog 50 százalékkal rendelkezni, nemhogy az egész parlamentben – mondta.

Egy ellenzéki győzelem esetén is nagyobb súlya lesz a Fidesznek a parlamentben, mint Gyurcsány Ferenc pártjának.

Honnan volt az ötvenmillió forint kampánypénz?

A kampányköltéseiről beszélve azt mondta, hogy az átláthatóság és elszámoltathatóság híve. Kollégái összesítése szerint 45,9 millió forintot költött, ami a Fidesz állításával szemben nem a kampány időszakában, hanem az elmúlt két évben ment el összesen. „Csak összehasonlításul: a Fidesz a saját propagandistáinak a fizetett hirdetéseire többet költ hetente ennél, ráadásul ezt részben közpénzből teszi” – fogalmazott. Amit ő költött, azt maradéktalanul adományokból fedezte, nem a saját vagyonából, ezért nem szerepel a vagyonbevallásában.

Az összegeket egy kampányszámlára gyűjtik, onnan is költik el, és minden tételt átláthatóvá tesznek. Márki-Zay szerint „olyan távol áll ez a gyakorlat a Fidesztől, hogy meg se tudják érteni”. Sokan ígértek támogatást, volt, aki megtette, és van, akire még várnak, hogy lehetősége szerint támogassa az ellenzék kampányát. Utóbbiakhoz tartozik Bige László is.

Találkozások Csányival és Gattyán közvetítői

Csányi Sándor OTP-vezérrel kétszer találkoztak, a második alkalom kapott médiafigyelmet. Vele nem a kampánya támogatásáról beszéltek, hanem például a pénzügyi szektort érintő elképzeléseikről. Példaként említette a hiteleseket érintő „elsétálási jogot”, amely szerint egyetlen jelzáloghiteles se tartozhasson többel a bankjának, mint amennyit a hitellel terhelt ingatlanja ér.

Gattyán Györggyel a digitalizáció területén kétségkívül sok mindenben egyetértenének, ám neki Márki-Zay szerint más missziója van. „Nem Orbán Viktor leváltásának a szándékával indul” – fogalmazott, és megjegyezte azt is, hogy Gattyán több közvetítőn keresztül próbálta keresni az ellenzéket, holott egy ilyen kis országban szerinte erre semmi szükség.

Az interjúban egy Osváth Zsolttal történt beszélgetését is megosztotta, amire a következőképpen emlékezett: „Osváth Zsolt elmondta nekem, hogy őt is megkeresték (Gattyán pártjától) és azt mondták neki, hogy a pénz nem akadály. Hogy 

bármennyit hajlandók fizetni azoknak, akik celebként vállalják, hogy jelöltek legyenek ebben a pártban.

Osváth Zsolt visszautasította ezt a lehetőséget.

Ausztria nemhogy közelebb került volna, egyre távolodik

Márki-Zay úgy látja, „most ugyanúgy marad le Magyarország Ausztria mögött, mint 1989 előtt, és ennek ugyanaz az oka: az a fajta szellemi bezárkózás, az a fajta értetlenség, ahogy egy Orbán Viktor-féle autoriter vezető viszonyul a nyugati demokráciához, jogállamhoz és piacgazdasághoz. Nem véletlen, hogy Ausztriában nem a parkolást tették ingyenessé, hanem a tesztelést, vagy hogy nem fagyasztották be a csirke far-hát árát, hanem meg tudják fékezni az inflációt.”

Márki-Zay Péter szerint a demokrácia hiányára utal az is, hogy a miniszterelnök-jelöltek nyílt vitájának nincs hagyománya, és Orbán Viktor ezt nem vállalja, ha nem áll érdekében. Szerinte saját választóit is végtelenül ostobának nézi a Fidesz, hiszen nem meri elmondani az igazságot nekik, „nem mernek kiállni egy olyan nyílt vitára, ahol el tudják mondani a tényeket, ehelyett aljas és népbutító kampányokat folytatnak melegek, migránsok és mások ellen”.

Orbáné a legjobb és a legrosszabb kormányzás is

„Ez sajnos a hat párt privilégiuma, nekik kell megállapodni” – válaszolta a miniszterelnök-jelölt arra a felvetésre, hogy korábban az ellenzék tavaly év végére, utána pedig január végére ígérte a közös lista véglegesítését. Mindaddig, amíg a pártok alkudoznak, Márki-Zay folytatni fogja a kampányát a pártok képviselőivel együtt, de szerinte a lista kérdésére két héten belül pontot kell tenni.

Vita volt az ellenzéken belül arról is, hogy mivel a közvetlen köztársaságielnök-választást támogatják, nem biztos, hogy jelöltet kellene állítaniuk. Márki-Zay Péter szerint ezt végül elvetették, de ő maga is érthető érvnek gondolta a felvetést. Mint mondta, konszenzusra kell jutni a szóba jöhető jelöltekről, utána pedig elő kell állni azzal a személlyel, akinek „a szerepe az pusztán az, hogy felmutassunk egy hitelesebb alternatívát, 

valaki olyat, aki Novák Katalinnal szemben a teljes lakosságot tudja képviselni, akinek nem Orbán Viktor-os fülbevalója van.

Az elmúlt 30 év legsikeresebb kormányának tartja az első Orbán-kormányt, a legsikertelenebbnek és legrosszabbnak pedig Orbán elmúlt 12 éves kormányzását. A különbség szerinte az, hogy Orbán Viktor első kormányának idején még kénytelen volt kompromisszumokat kötni, még pártján belül sem volt olyan domináns pozícióban, mint később, ezért el merték neki mondani a belső kritikákat. És mivel nem volt kétharmada, ezért nemhogy a koalíciós partnerekkel, de még az ellenzékkel is együtt kellett működnie bizonyos kérdésekben. Megvoltak a fékek és ellensúlyok, mint például a független média, az Alkotmánybíróság vagy az állami hatóságok nem általa kinevezett vezetői. A kompromisszumok által Orbán Viktor olyan kormányzati teljesítményt kellett nyújtson, ami az országot előbbre vitte – fejtette ki Márki-Zay.

Ma Orbán Viktor bármit álmodik, holnap akár törvényt is csinálhat belőle. Ez a korlátlan hatalom vezetett a korlátlan korrupcióhoz.

Márki-Zay azt állítja, nincsenek nevek a fejében leendő minisztereiről. Az árnyékkormány szakértőinek semmilyen ígéretet nem tettek. „Ezt Orbán Viktortól lestem el, aki szintén csak a választások után osztogat pozíciókat éppen azért, hogy senki ne lustuljon el.”

Lázár Jánosnak miből van kastélya, Andrássy úti vásárcsarnoka?

Az Európai Ügyészségről azt mondta, az egy olyan külső kontroll, ami miatt még a kormányon lévő korrupt politikusok is börtönbe kerülhetnek. Ezt Orbán Viktor azért nem vállalja föl, mert tudja, hogy a családja, a barátai, pártjának a vezetői mind börtönben végeznék. Ezért a mai ellenzék első intézkedése lesz csatlakozni az Európai Ügyészség.

Romániában egyszerű vagyonosodási vizsgálatokkal nagyon súlyos korrupciós bűncselekményeket sikerült felderíteni – mondta az elszámoltathatóságra vonatkozó kérdésre. „Nagyon kíváncsi leszek, hogy Lázár János hogyan fog elszámolni majd a vagyontárgyaival az Andrássy úti divatcsarnok épületétől a kastélyáig, budai lakásáig, balatoni üdülőjéig, miközben ő hivatalosan mindig az állam alkalmazottja volt.” Szerinte ugyanez vonatkozik azokra is, akik magánrepülőkkel járnak jachtozni, focizni vagy „gusztustalan orgiákra”.

Márki-Zay szerint közelebb kell hozni egymáshoz az erkölcsöt és a jogot. „A fideszeseknél ez már teljesen elvált, mert a törvényeket magukra írták.” Törvénymódosítással egész iparágakat el tudtak lopni: energetikai cégeket, bankokat, földeket, erdőket, vadászterületeket. „Most éppen a külföldi kereskedelmi láncokra fáj a foguk” Márki-Zay szerint. A magyar vállalkozásoknak olyan sikeresnek kell lenniük, hogy a nagy külföldi cégekkel is felvehessék a versenyt, de nem úgy, ahogy Mészáros Lőrinc cégei, amiket a Fidesz helyzetbe hozott. Mert „Mészáros Lőrinc semmilyen innovációt, semmilyen versenyképességet nem mutatott fel, egyszerűen megszerez komplett iparágakat”.

Első intézkedés: az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése

Az első, lakosságot közvetlenül is érintő intézkedésük az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése lesz, illetve a pedagógusok és a rendőrök bérének rendezése. „Tudom, hogy üres kasszát fogunk örökölni, úgyhogy rendkívül fókuszáltan tudunk majd intézkedéseket hozni. Azért a tanárokkal és a rendőrökkel kezdenék, mert ma már ott tartunk, hogy iskoláknak kell bezárniuk, mert nincs tanár, és bizonyos területeken azért romlik a közbiztonság, mert már nincs rendőr.”

A munkát terhelő adókat és járulékokat Márki-Zay is alacsonyan tartaná, de a minimálbért keresők további csökkentést kapnának, ha kormányra kerülne az ellenzék. A nyugdíjak pedig a gazdaság teljesítményét figyelembe vevő svájci indexálás szerint növekednének, és nem megalázó, szerinte kommunista módszereket idéző árszabályozással próbálnának tüzet oltani, amikor elértéktelenednek a nyugdíjak.

Az interjúban Márki-Zay Péter elmondta azt is: ha nem nyer, folytatja tovább a munkáját. „Akár parlamenti képviselőként, akár polgármesterként, akár szórólapozós aktivistaként” is csak az lesz a célja, hogy leváltsák Orbán Viktort.

 

#Belföld#márki-zay péter#Híradó#Választás 2022#fidesz#orbán viktor#lázár jános#ellenzék#kampány#gyurcsány-show

Címlapról ajánljuk