Belföld

WHO: Olyan variáns is jöhet, ami ellen haszontalanok a jelenlegi vakcinák

Mohos MátéMohos Máté

2021. december 30. 17:04

Emiatt lehet, hogy új oltásokat kell fejleszteni – figyelmeztetett szerdán az Egészségügyi Világszervezet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a jövőben akár olyan covid-variánsok is felüthetik a fejüket, amelyekkel szemben teljesen használhatatlanok a most létező vakcinák.

„Lehetséges, hogy az új variánsok ellenállnak a védekezésünknek, azaz a jelenlegi vakcináknak, vagy a múltbéli fertőzésnek. Ezért frissíteni kell a vakinákat” – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO igazgatója a CNBC szerint.

Nemrég az omikron variáns miatt ugrott meg világszerte a fertőzések száma. Mi is írtunk arról, hogy az omikron által okozott megbetegedések kevésbé tűnnek súlyosnak, és a jelenlegi helyzetben az igazi problémát az oltatlanok magas száma okozza.

Gebrejeszusz arról is beszélt: a populizmus és a „rövid távú nacionalizmus”, amit egyes politikai vezetők képviselnek, „aláásta a méltányosságot, és ideális helyzetet teremtett az új variánsok képződésére”.

A dezinformáció, amit gyakran emberek kisebb csoportjai terjesztenek, folyamatosan aláássa a tudományt és a bizalmat az életmentő tudományos eszközökben

 – mondta.

Szerinte ez az oka annak, hogy a járvány halálos áldozatai között aránytalanul sok az oltatlan. Arra is figyelmeztett: ha egy vakcináknak ellenálló variáns jönne, akkor a gyógyszergyártóknak új oltásokon kellene dolgozniuk. Emiatt pedig ismét globális hiány állhat elő a vakcinákból.

Arról is beszélt: optimizmussal tekint a jövőbe, és reméli, hogy a járvány véget érhet 2022-ben.

Nyitókép: Salvatore Di Nolfi / Keystone / EPA / MTI

#Belföld#covid#who#variáns#omikron#vakcina#oltás#populizmus#gebrejeszusz

Címlapról ajánljuk