Belföld

Már tréningezik a kutyákat a szilveszteri tűzijátékra

Morva AnnaMorva Anna

2021. december 26. 16:17

Tűzijáték és petárdahang – ezek miatt kóborol el a legtöbb állat ijedtében szilveszterkor. Az egyik budapesti kutyaiskolában kifejezetten ilyen hangokra tréningezik az állatokat, hogy az év utolsó estéjén már ne rettegjenek. 

Szándékosan próbálják kibillenteni az állatokat egy csattanó ostor és petárda hangjával egy budapesti kutyaiskolában. Így lehet felkészíteni őket a szilveszterkor előforduló zajokra. Sokan jönnek a tréningre, a szakemberek szerint ugyanis általában ilyenkor kóborol el ijedtében a legtöbb házikedvenc.

Ugye a legdrasztikusabb és a legdurvább, amikor saját magukban tesznek kárt, ugye ilyenkor életféltés van, menekülnek a kutyák, és ugye bármilyen kerítésen, autók elé mennek, nem kímélve saját magukat

– mondta az RTL Híradónak Angyal Zsolt, az Akela Kutyaiskola vezetője.

 

A kiképzés itt aztán szilveszteri dudával és csillagszóróval folytatódik. Ahány kutya, annyi reakció, van amelyik rá se hederít a szokatlan látványra vagy zajforrásra, de olyan állat is van, amelyik összerezzen. A félősebb kutyák esetében akár hetekig is eltarthat a felkészülés a szakemberek szerint. Ha erre nincs lehetőség, akkor sem kell kétségbeesni, már az is sokat segít, ha a kutya gazdája higgadt marad a tűzijáték idején – tanácsolja Szőlősi Brigitta, a kutyaiskola vezető oktatója.

Mindezek mellett a szakemberek szerint sokat segíthet az úgynevezett szobakennel, vagyis egy kuckó, amibe bebújhat a kutya, ha fél.

Az RTL Híradó riportját ide kattintva nézhetik meg.

Nyitókép: Szilveszterezők a budapesti Vörösmarty téren 2019. január 1-jén – Fotó: Mónus Márton / MTI

 

#Belföld#szilveszter#tűzijáték#kutya#kiképzés

Címlapról ajánljuk