Belföld

Újra teljes fényárban úszik a Rákóczi híd

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2021. december 21. 11:55

Az elmúlt hónapokban sorra romlottak el a 2014-ben felszerelt LED-lámpák, a garanciális javítás mostanra csaknem teljesen befejeződött.

A Rákóczi híd LED-lámpái közül több nem világít, minden pilonon akad 1-2 olyan, ami nem működik – írta meg a Telex november vége felé. 

A cikk felidézte, hogy az 1995-ben megnyitott Rákóczi hídnak korábban újszerű tükrös világítása volt, de az nyolc év alatt gyakorlatilag tönkrement. Az új, 2014-ben felszerelt LED-es rendszert 100 ezer órára, 24 éves élettartamúra tervezték: a híd pilonjaira 60 darab, 186 wattos, fehér színű, 4000 Kelvin színhőmérsékletű LED-es lámpatestet szereltek, egy-egy pilonszárnyra hatot-hatot. Ezek közül mondta fel több is a szolgálatot 7 év után.

A cikk megjelenése után viszonylag gyorsan helyreállították a híd teljes világítását, az elmúlt napokban a hídon haladva többször is láttunk a pilonok törzsén dolgozó karbantartókat. Mostanra szinte az összes meghibásodott lámpa újra világít, egy kivételével minden pilonon 12 LED-es lámpa szórja lefelé az útpályára és a villamossínekre a fényt.

A 3. képen látható az utolsó még hibás lámpa – Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

„A híd LED-lámpái két részből állnak, a lámpatestekből és a hozzájuk tartozó működtető egységekből, az úgynevezett driverekből. Ez utóbbiak kis, 15 méteres magasságban találhatók a pilonokon, ezek meghibásodását javítva lehet ismét üzembe helyezni a kihunyt lámpákat" – mondta az rtl.hu-nak Pap Zoltán, a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. ügyvezetője.

A lámpák gyártója a tízéves jótállás keretében, díjmentesen szállította le és cserélte ki az elromlott drivereket, ez mostanra csaknem teljesen megtörtént, illetve az utolsó meghibásodott fényforrás javítása is hamarosan megtörténik, részben az időjárási körülményektől is függően – tette hozzá a BDK ügyvezetője. 

Nyitókép: Nagy Attila Károly/rtl.hu 

#Belföld#budapest#rákóczi híd#világítás#led#javítás

Címlapról ajánljuk