Belföld

Tóth Edu is kiállt a hordozókendős apaság mellett

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2021. december 15. 19:29

Rákay Philip átemelte saját Facebook-oldalára Fekete-Győr András egyik fotóját, amin az ellenzéki politikus nemrég született gyermekét magára kötve csomagol ajándékot a Baptista Szeretetszolgálatnak. Rákay az átvett képhez annyit írt, hogy szép új világ. Később törölte a posztot. Rengetegen reagáltak Facebookon a történtekre.

„Szép új világ” – ennyit írt Rákay Philip kedd este Facebookon közzétett posztjában, amihez Fekete-Győr András oldaláról vett át egy fotót. A képen a momentumos politikus szerepelt, amint konyhájában épp ajándékokat csomagolt egy cipősdobozba, a Baptista Szeretetszolgálat karácsonyi felhívására. Fekete-Győr András a nemrég született kisfiát egy babahordozó kendőben magára kötve tevékenykedett, Rákay szűkszavú kommentárja alapján nem volt egyértelmű, hogy mit kifogásol a kormánypárti blogger a képben, Aldous Huxley brit író disztópikus regényének címét idézve.

Rákay posztjáról először a 444 írt cikket szerda reggel, aminek hatására rengetegen szóltak hozzá Rákay posztjához, kérdőre vonva a szerzőt, hogy mi a baj a hordozókendővel vagy azokkal az apákkal, akik így hordozzák magukon gyermeküket, egyben számon kérve rajta a kormány családbarát politikáját. Rákay egy kommentben próbált magyarázkodni, azt írva, hogy szerinte Fekete-Győr csak „cukiskodik” újszülött gyerekével, miközben politikusként ellenfeleit keményen fenyegeti. A bővebb magyarázat sok hozzászólót nem győzött meg, a posztot végül Rákay délelőtt törölte.

A nap folyamán sokan reagáltak a történtekre, politikusok, hírességek, magánemberek egyaránt. Fekete-Győr válaszában úgy fogalmazott, hogy nem attól lesz férfias valaki, hogy nem vállal át terheket a párjától a gyereknevelésben. A Momentum volt elnöke szerint sokkal inkább férfiatlan „beszólni egy apának, aki a lehető legszorosabb kötődést igyekszik a gyerekével kialakítani, majd a reakciókat látva reszkető kisnyusziként törölni a posztot“.

 

Sokan posztoltak fotót magukról, amint apaként kendőben hordozzák gyermeküket. Így tett Tóth Edu standupos humorista, a Dumaszínház társulatának tagja, annyit fűzve a szintén konyhában készült képhez, hogy „különleges este a mai, egy nagyon jó barátom, Rákay Philip érkezik hozzánk vacsorára.”

 

Babahordozós képet posztolt tüntetőleg Pápai Gábor karikaturista is, aki azt írta, hogy „nagy babatróger vagyok, ezért is érintett érzékenyen Philip rövidéletű kirohanása”.

 

Krusovszky Dénes, József Attila-díjas költő, író, műfordító úgy fogalmazott: Elmentek ti a bús fenébe!

 

Nyitókép: Fekete-Győr András Facebook oldala, Rákay Philip Facebook oldala

#Belföld#rákay philip#fekete-győr andrás#hordozókendő#apaság#babahordozó

Címlapról ajánljuk