Baleset-bűnügy

Hetekre leállt a rendőrségi nyomkövető rendszer, így szökhetett meg a pedofíliával gyanúsított edző

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 22. 19:48

Azért szökhetett meg a pedofíliával gyanúsított tarpai fociedző a házi őrizetből, mert hetekre leállt a rendőrség nyomkövető rendszere.

Mint arról hétfőn az rtl.hu is beszámolt, fogolyszökés miatt adott ki elfogatóparancsot egy 54 éves férfivel szemben a Vásárosnaményi Rendőrkapitányság. Nemes László három hónapja egyszerűen lelépett a házi őrizetből.

A férfi ellen 18 éven aluli gyerekek ellen elkövetett szexuális erőszak miatt indult nyomozás. A megalapozott gyanú szerint a tarpai fociakadémián edzőként, masszőrként és gondnokként működpő Nemes a szomszédos falu kollégiumában is dolgozott, ahol az ott elhelyezett ukrán, kárpátaljai gyerekek éjszakai felügyeletével volt megbízva.

„2022 novemberében egyik éjszaka a gyanúsított egy alvó kiskorú fiúval szexuális cselekményt végzett. Néhány nap múlva egy másik kiskorú fiúval ugyanígy tett. Ezek a cselekmények ismétlődtek is 2022 novemberében” – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség. A Beregszászról származó férfi 2022. december 6-tól 2023. november 7-ig letartóztatásban volt, majd a bíróság házi őrizetbe engedte azzal, hogy nem hagyhatja el lakhelyét. Nemes László 2023. november 19-én megszökött, és azóta sem tudni hol tartózkodik.

A 444 értesülései szerint a férfi azért szökhetett meg a házi őrizetből, mert 

2023. októberben és novemberben hetekre leállt a rendőrségi nyomkövető rendszer.

A leállás miatt a Nemes Lászlóhoz hasonlatos gyanúsítottak vagy jogerősen elítélt bűnelkövetők, akiknek elektronikus GPS-jeladóval felszerelt lábbilinccsel ellenőrizték a mozgását, feltűnés nélkül el tudták hagyni lakhelyüket, vagy a számukra kijelölt zónát.

A 444 úgy tudja, hogy a rendszer azért állt le ősszel, mert a lábbilincsek által kibocsátott információkat tároló szerver megtelt, és nem volt aki karbantartsa: a rendszerhez kapcsolódó támogató szerződés lejárt, és azt nem újították meg.

A távfelügyeleti rendszert 2013-ban vezették be Magyarországon. Az azóta elavult rendszer lecserélésére az Országos Rendőr-főkapitányság 2023-ban 27 milliárdos keretösszegű tendert írt ki, amit a Pegasus kémszoftver beszerzésében részt vevő Communication Technologies Kft. nyert meg. A 444 forrásai szerint a rendszer megújítására azonban a kormány nem bólintott rá, így rendszer cseréje máig nem indult el, a karbantartás hiánya miatt pedig ősszel bekövetkezett a szóban forgó, hetekig tartó leállás is.

Leállt a rendőrségi nyomkövető rendszer, így szökhetett meg a pedofíliával gyanúsított edző
Fotó: Zsaru Magazin / police.hu

Arra, hogy a rendszer nem működik, csak a szemfülesebb őrizetesek jöhettek rá maguktól, abból, hogy a jeladó akkumulátora lassabban merült. A rendszerhiba híre azonban így is terjedt, a bíróságok is tudtak róla. A 444 érdeklődésére az ORFK nem tagadta, hogy gond volt a nyomkövető rendszerrel. 

A rendőrség korábbi közlése szerint így működik az elektronikus nyomkövető:

A felcsatolható eszköz két lépcsőben képes ellenőrizni a gyanúsítottat. Első körben a kijelölt lakásban van egy beltéri egység, amely előzetes jelzést küld a megyei rendőr-főkapitányságok tevékenységirányítási központjába egy számítógépre, ha az őrizetes elhagyja a kijelölt területet. A felszerelt eszköz ilyenkor vibrálással jelez a gyanúsítottnak is. Ezek után a nyomkövető másodpercek alatt átáll GPS-jeladásra, amellyel a rendőrség pontosan azonosítani tudja a házi őrizetes aktuális tartózkodási helyét, követni tudja mozgását. A riasztással egyidejűleg járőrt tudnak irányítani a helyszínre, így azonnal keresni kezdik a házi őrizet előírásait megsértő gyanúsítottat. Az eszköz bilincs része felszerelve áramkört képez. Ha ezt megpróbálják megszakítani vagy megrongálni, az eszköz rögtön jelez a központnak, ahogy akkor is, amikor a felcsatolt nyomkövető akkumulátora merülni kezd. 

Nyitókép: Zsaru Magazin / police.hu

#Baleset-bűnügy#bűnügy#nyomkövető#rendőrség#házi őrizet#Tarpa#pedofília#szökés

Címlapról ajánljuk