Baleset-bűnügy

Gyárfás Tamás bűnös a Fenyő-gyilkosságban, itt az ítélet

rtl.hurtl.hu

2024. február 8. 7:50

A Nap TV egykori producerét, Gyárfás Tamást azzal vádolták meg, hogy előbb Tasnádi Pétert bízta meg üzleti riválisa, Fenyő János megölésével, majd mivel ő ezt nem hajtotta végre, Portik Tamáshoz fordult, aki a szlovák bérgyilkosnak, Jozef Roháčnak adta ki a feladatot. Gyárfás Tamás az utolsó szó jogán az egy héttel ezelőtti tárgyalási napon azt állította, hogy a gyilkossághoz nem volt köze, Fenyő János halála az ő életét is tönkretette. A csütörtöki ítélet nem jogerős.

Csütörtökön elsőfokú ítéletet hirdettek a Fővárosi Törvényszéken Gyárfás Tamás 2019-ben indult perében: Gyárfás Tamást bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettében 7 év fegyházbüntetésre és 10 évi közügyektől való eltiltásra ítélték. Portik Tamást életfogytigtartó szabadságvesztésre ítélték, ugyancsak fegyházban, őt leghamarabb 20 év múlva lehet feltételesen szabadlábra helyezni. Gyárfás Tamás legkorábban a büntetése 4/5-ének letöltése után kerülhet feltételesen szabadlábra. Az ítélet nem jogerős.

Gyárfás Tamás öltönyben érkezett a tárgyalóba, míg Portik Tamást a TEK-esek kísérték be. Portik Tamás szinte azonnal odaszólt a pulpituson ülő dr. Póta Péter bírónak:

Előre megvan írva az ítélet.

Portik Tamás megpróbálta elfogultságra hivatkozva kizáratni a bírót, indítványát azonban elutasították.

Póta Péter bíró ismertette: Gyárfás Tamás és Portik Tamás 1993-ban ismerkedtek meg, amikor utóbbi eg évre kibérelte Gyárfás Kelenhegyi úti ingatlanát. Az üzletember tisztában volt Portik Tamás az éjszakai életben betöltött státuszával, kapcsolatuk a bérleti viszony megszűnésével is fennmaradt. Gyárfás Tamás és Fenyő János kapcsolatát több konfliktus is mérgezte, például az RTV nevű újság körüli üzleti bonyodalmak, majd a kereskedelmi televíziók frekvenciáira kiírt pályázatok ügye, illetve az, hogy Gyárfás Tamás szerint Fenyő János ki akarta őt szorítani a médiából és a közéletből.

A Nap TV egykori producere a vád szerint előbb Tasnádi Pétert bízta meg üzleti megölésével, majd mivel ő ezt nem hajtotta végre, Portik Tamáshoz fordult, aki a szlovák bérgyilkosnak, Jozef Roháčnak adta ki a feladatot. Múlt héten, az utolsó szó jogán Gyárfás Tamás azt állította, hogy a gyilkossághoz nem volt köze, Fenyő János halála az ő életét is tönkretette.

Nem tettem semmi olyat, ami jogszabályokba ütközne. Szívesen használnám az ártatlan kifejezést, de elborzaszt, mintha tényleg védekeznem kellene. Sokszor felmerült bennem, hogy mit keresek egyáltalán itt

– fogalmazott Gyárfás Tamás, aki felmentését kérte.

Portik Tamás szintén az utolsó szó jogán koncepciós eljárásnak nevezte azt, ami vele történik. Érvelése szerint az áldozat valódi ellenfele nem Gyárfás Tamás, hanem Princz Gábor, az egykori Postabank vezetője volt.

Portik Tamást tavaly júniusban 20 évre ítélte első fokon a bíróság egy kilencvenes években történt leszámolás miatt. A nem jogerős ítélet szerint ő adott megbízást arra, hogy öljék meg a hajtóként dolgozó Lakatos Csabát 1996-ban, majd egyik gyerekkori barátját ölette meg 1999-ben:

Húsz lövés

Fenyő János médiavállalkozót 1998. február 11-én este gyilkolták meg a nyílt utcán. Amikor autójával megállt egy piros lámpánál a budapesti Margit körúton, a merénylő az autó mellé lépett és egy géppisztolyból egy hosszú sorozatot lőtt ki rá. Fenyő a helyszínen meghalt. 

gyarfas tamas itelethirdetes fenyo gyilkossag
Jozef Roháč 20 lövést adott le Fenyő Mercedesére – Fotó: RTL Fókusz

A gyilkosság az 1990-es évek maffiaháborújának egyik legmegdöbbentőbb eseménye volt, hiszen a főváros közepén, a nyílt utcán végeztek ki egy befolyásos és gazdag embert. Fenyő János a hetvenes évek második felében fotóriporterként, divatfotósként kezdte karrierjét, majd egy amerikai tartózkodással alapozta meg vagyonát. Könyörtelen stílusával sok ellenséget szerzett magának, erről korábban a Fókusz készített riportot.


A nyomozás sokáig tévúton haladt, mivel a rendőrök albán bérgyilkosokat gyanúsítottak. Az eljárást 2002-ben úgy zárták le, hogy nem volt ismert sem az elkövető, sem a megbízó. Csak 2011-ben azonosították DNS-minta alapján a gyilkost, a szlovák Jozef Roháčot, aki a négy áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantásért is felelős volt, illetve egy merényletkísérlet miatt már ült is magyar börtönben.

Roháčot 2017-ben jogerősen életfogytiglani büntetésre ítélték. 13 évet kapott Portik Tamás egykori vállalkozó, aki utasítást adott neki a gyilkosságra. Az eredeti megbízó ekkor még ismeretlen volt, bár már a 2000-es évek elején megjelentek információk arról, hogy Gyárfás Tamás üzletember, sportújságíró, a Magyar Úszószövetség korábbi elnöke lehetett az.

Gyárfás végig tagadott

Gyárfást 2018-ban gyanúsították meg, mint a Fenyő-gyilkosság felbujtóját. Az üzletemberhez a rendőrök különböző hangfelvételek nyomán jutottak el, ezeken Gyárfás Tamás és Portik Tamás beszélgetéseit rögzíthették. A szalagokkal később megzsarolták Gyárfást. Portikot egyébként az Aranykéz utcai robbantás és a ’96-os Prisztás-gyilkosság felbujtása miatt is elítélték.

Nekem dobták be, és én adtam oda a rendőrségnek. Gondolhatja, hogy nem teszek ilyet, hogyha úgy érzem, hogy ez rám nézve dehonesztáló

– reagált a vádakra 2018-ban Gyárfás.

A 2019-ben elkészült vádirat szerint Gyárfás és Fenyő közt hatalmi harc folyt, amelyet előbbi bérgyilkossággal akart lezárni. A vád szerint ő bízta meg Portik Tamást, aki pedig felbérelte Roháčot. Gyárfás Tamás végig ártatlannak vallotta magát az eljárásban.

#Baleset-bűnügy#gyárfás tamás#fenyő-gyilkosság#fenyő jános#portik tamás#ma

Címlapról ajánljuk