Fókusz

„Olyan volt, mint egy könyvtár, tele volt dobozokkal. És minden dobozban készpénz volt” – 25 éve végezték ki fényes nappal Fenyő János médiacézárt

Barva ÁdámBarva Ádám

2023. február 11. 18:47

Fenyő János fotósból lett milliárdos vállalkozó, majd médiamogul. Már akkor mondogatták, hogy a könyörtelen üzletember jó néhány ellenséget szerzett magának ahhoz, hogy legyen indíték a gyilkossághoz. Fenyő Jánost napra pontosan 25 évvel ezelőtt, 1998. február 11-én végezték ki, fényes nappal az utcán. Viselkedése, módszerei és stílusa rendkívül megosztó volt, de hogyan emlékeznek rá azok, akikkel együtt dolgozott, mi igaz a mendemondákból és az őt körüllengő legendákból?

1998. február 11-e. Az átlagos budapesti szerda délutánt háromnegyed 6 körül golyózápor, nem sokkal később szirénák hangja törte meg, a II. kerületi Margit utcát pedig rendőrök tucatjai és bámészkodók lepték el. Az RTL operatőre az elsők között ért a helyszínre. Ekkor még nem lehetett tudni, mi történt, de hamar elkezdődtek a találgatások.

Még most sem tudni, hogy ki ölette meg – 25 évvel ezelőtt végeztek Fenyő Jánossal
Jozef Rohac 20 lövést adott le Fenyő Mercedesére. Fotó: RTL Fókusz

Dezső András a HVG újsgáírója szerint 1998-ban az emberek már hozzászoktak az alvilági leszámolásokhoz, sőt ahhoz is, hogy az utcán lőnek le valakit, a Fenyő gyilkosság azonban más volt.

Ezekben a gyilkosságokban az volt a közös, hogy alvilági kötődésű személyek voltak az áldozatok. Nem feltétlenül gengszterek, de olyanok, akik abban a körben mozogtak. Fenyő János viszont nem ebben a körben mozgott, hanem egy egészen magas szinten 

– mondta.

Fenyő János 25 évvel ezelőtt a Margit körúton haladt. Autóját ekkor már egy drapp színű Mitsubishivel követte Jozef Rohac és társa. A vállalkozó a Margit híd előtt kapott piros lámpát, ezt használta ki Rohac, aki kiszállt autójából és odasétált Fenyő kocsijához.

Még most sem tudni, hogy ki ölette meg – 25 évvel ezelőtt végeztek Fenyő Jánossal
Dezső András a HVG újságírója

Másfél méteres távolságból egy jugoszláv gyártmányú Agram 2000-es géppisztollyal nagyjából 20 lövést adott le Fenyő Mercedesére. A vállalkozónak esélye sem volt védekezni, azonnal meghalt. A gyilkos a kabátját és a sapkáját az egyik kapualjban hátrahagyva, gyalog menekült a Margit körúton. Bár ekkor még keveset lehetett csak tudni, a rendőrség már akkor sejtette, hogy bérgyilkosság történt.

Az elkövetés módja számunkra a helyszíni adatokból egyértelműen bérgyilkosságra utal. Tehát megbízott, vagy megbízó is kell, hogy legyen. Elég profi volt az elkövetés módja

– mondta Doszpot Péter nyomozó a gyilkosság másnapján. 

Ennek ellenére 18 évet kellett várni, hogy a bíróság kimondja: Jozef Rohac húzta meg a ravaszt.

Fotóriporterként indult, milliárdos vállalkozó lett belőle

Fenyő János a hetvenes évek második felében fotóriporterként, divatfotósként kezdte karrierjét. Tehetségesnek tartották, felvételei magazinokban, újságokban jelentek meg. Pataki Ági akkoriban az egyik legismertebb modell volt Magyarországon, őt is fotózta a később milliárdossá vált vállalkozó.

Amikor még gyakorlatilag egy fotóstúdió létezett, az MTI fotó, én oda naponta jártam fel dolgozni. Fenyő világosítóként dolgozott, ott tanulta a szakmát. Akkor még nagyon kisfiú volt, nagyon szerény volt, de néha azért megvillantotta oroszlánfogait

– idézte fel az egykori modell, aki hozzátette, Fenyő János vele mindig tisztelettel bánt, sohasem volt konfliktusuk.

Még most sem tudni, hogy ki ölette meg – 25 évvel ezelőtt végeztek Fenyő Jánossal
Pataki Ági akkor ismerte meg Fenyő János, amikor még világosítóként dolgozott az MTI fotóstúdióban. Fotó: RTL Fókusz

Fenyő a nyolcvanas években egy rövid, amerikai tartózkodás alatt alapozta meg vagyonát, majd Magyarországra hazatérve építgetni kezdte későbbi birodalmát.

1988-ig szinte csak fotós munkái miatt írtak róla az újságok, az évtized fordulóján azonban más hírek is megjelentek vele kapcsolatban: például, hogy cége megvette a Nők Lapját. Majd az RTV újságot, a Népszavát és a Vasárnapi Híreket is. Korábban a XXI. század készített filmet a Nők Lapjáról, ahol az újság egykori főszerkesztője arról is mesélt, hogy milyen volt Fenyő Jánossal együtt dolgozni.


Kereszty András 1994 januárjától a Népszava főszerkesztőjeként dolgozott, Fenyő maga hívta őt a laphoz. Az újságíró arról beszélt, Fenyő imádta a készpénzt, és volt is neki rengeteg belőle.

A szobájától, ha szemben álltunk jobbra, volt egy ajtó. Azon, ha belépett az ember, ott ült a Lajos. Lajos őrizte a Fenyő János pénzét. Olyan volt, mint egy könyvtár, tele volt dobozokkal. És minden dobozban készpénz volt. Annyi pénz volt abban a szobában, hogy az ember nehezen tudja elképzelni. Minden polcon pénz, minden dobozban pénz. 

A Népszava hamarosan a médiabirodalom egyik koronaékszere lett, de a vállalkozó befolyásában is nagy szerepe volt. Akkoriban a magyar politikai élet legfontosabb szereplői megfordultak az újságnál. Kereszty András azt mesélte, ennek rituáléja volt.

Még most sem tudni, hogy ki ölette meg – 25 évvel ezelőtt végeztek Fenyő Jánossal
Kereszty András a Népszava egykori főszerkesztője nem lepődött meg, hogy Fenyő János gyilkosság áldozata lett. Fotó: RTL Fókusz

„Meghívtuk a politikust, az eljött az én szobámba, készítettünk vele egy interjút, utána megjelentek a pincérek. Hozták a finom falatkákat, és utána a János lehívta magához és ott beszélte meg a saját privát dolgait, amibe persze mi már nem voltunk beavatva”.

2005-ben a Fókuszt beengedték az egykori rózsadombi VICO székházba, ahol egy férfi mesélte el, milyen körülmények között dolgozott Fenyő. Ő csak annyit árult el magáról, hogy Mihálynak hívják és 4 évig dolgozott a vállalkozó mellett. Azt mesélte a liftet senki sem használhatta addig, amíg a médiamogul felment az irodájába.

Perzsa szőnyeg volt végig, nem izé…nem így járkáltak csak. És akkor a másik szobában ugyanúgy a mennyezeten tükör volt végig. Hallottam, hogy volt itt szökőkút 

– mesélte.

Fenyő néhány év alatt valóságos médiamágnássá nőtte ki magát: cége fénykorában 13 újságot adott ki, a példányszám meghaladta a 12 milliót. 

Egykori alkalmazottai úgy emlékeznek rá, hogy minden feltételt biztosított a sikeres munkához; üzleti ügyeit viszont enyhén szólva sem tisztességes módon bonyolította.

Pataki Ágival hiába voltak például jó viszonyban, ez nem tartotta vissza vállalkozót attól, hogy a modell férje, Kovács Gábor által készített animációs munkát fizetés nélkül felhasználja .

Kereszty 1996 szeptemberében távozott a Népszavától, elmondása szerint egy tartalmi kérdés miatt. Ő éppen szabadságon volt, amikor megjelent egy cikk, erről pedig nem egyeztettek vele, mint főszerkesztővel.

Agresszív stílus, sok ellenség

Fenyő –  köszönhetően könyörtelen üzleti stílusának és nagyívű, másokat nem mindig kímélő terveinek –  rengeteg ellenséget szerzett magának. Kereszty András a tévéből tudta meg, hogy Fenyőt meghalt, és azt mondja, nem lepődött meg rajta.

Indíték tehát bőven akadt, a kérdés csak az volt: kinek állt annyira útjában, hogy emiatt megbízzon valakit a megölésére, és ki az, aki elvállalta a vállalkozó likvidálását. Az áttörésre 13 évet kellett várni. A gyilkosság közelében talált sapkában a hajszál DNS-e megegyezett Jozef Rohac DNS-ével. Rohacot a Fenyő- gyilkosságért és az Aranykéz utcai robbantásért 2016-ben ítélték el, 2017-ben jogerősen. Életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott, leghamarabb 30 év letöltése után szabadulhat.

Az, hogy ki lehetett a felbujtó, még mindig nem tudni, 2018 áprilisában mindenesetre emberölésre való felbujtással gyanúsították meg Gyárfás Tamást. Eszerint az úszó szövetség volt elnöke adhatott megbízást Fenyő János vállalkozó kivégzésre.

Még most sem tudni, hogy ki ölette meg – 25 évvel ezelőtt végeztek Fenyő Jánossal
Gyárfás Tamást emberölésre való felbujtással gyanúsították meg 2018-ban. Fotó: RTL Fókusz

Gyárfás Tamáshoz a rendőrök különböző hangfelvételek nyomán jutottak el. Ezekre az üzletember és Portik Tamás beszélgetéseit rögzíthették. A szalagokkal később megzsarolták Gyárfást. Portikot egyébként az Aranykéz utcai robbantás és a ’96-os Prisztás-gyilkosság felbujtása miatt is elítélték.

Nekem dobták be, és én adtam oda a rendőrségnek. Gondolhatja, hogy nem teszek ilyet, hogyha úgy érzem, hogy ez rám nézve dehonesztáló

– reagált a vádakra még 2018-ban Gyárfás.

A két médiacézár

Gyárfás Tamás vagyonát az egykor a közszolgálati tévében látható Nap TV producereként alapozta meg, erre vethetett szemet Fenyő János. 

Még most sem tudni, hogy ki ölette meg – 25 évvel ezelőtt végeztek Fenyő Jánossal
Fotó: Arcanum

A vád szerint Gyárfás – mivel Fenyő az ő gazdasági ellehetetlenítésére törekedett – megbízhatta Portik Tamást, hogy ölesse meg Fenyőt. Ezt végül Rohac hajthatta végre. Gyárfás az ügy kezdetétől ártatlannak vallja magát, szerinte ő maga is áldozata „ennek a szörnyűségnek”. 

Dezső András nem hiszi, hogy a Fenyő ügyben nagyon erős bizonyítékok lennének, úgy véli, kétesélyes, hogy mi lesz az ítélet. 

Kereszty András is hasonlóan gondolkodik.

Én őszintén szólva a Gyárfást is nagyon jól ismerem, én túl gyávának tartom a Gyárfást ahhoz, hogy egy ilyen gyilkosság kalandba belemenjen 

– mondta.

Fenyő János médiabirodalmát, a VICO lapcsoportot másfél évvel halála után kezdték értékesíteni. Autója - amelyben meggyilkolták- 2011-ben bukkant fel egy hirdetési oldalon. Özvegye, Kristyán Judit a hatalmas vagyon öröklésével akkor az ország egyik leggazdagabb nője lett. Kerüli a nyilvánosságot, mindössze egyetlen interjút adott, 2004-ben egy hazai magazinnak. Nincs is Magyarországon, Pataki Ági szerint Svájcban él.

Még most sem tudni, hogy ki ölette meg – 25 évvel ezelőtt végeztek Fenyő Jánossal
Fotó: Arcanum

A tárgyalássorozat február 9-én, tanúk kihallgatásával folytatódott, legalábbis folytatódott volna. Portik és kirendelt védője között „kibékíthetetlen ellentét” alakult ki, a tárgyaláson közel 2 órán keresztül vitatkoztak a bíróval. 

Gyárfás Tamást az ügyészség felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettével vádolja; amennyiben bűnösnek találják, akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kaphat. Elsőfokú ítéletet májusban hozhat a bíróság, de ez akár őszre is tolódhat. Az viszont szinte biztos, hogy az ügy a fellebbezések miatt másodfokon folytatódik tovább.

Egy ítélet az ügyben mindenesetre már van. Ahogyan arról az rtl.hu is beszámolt, első fokon elítélték Ihász Sándor egykori főügyészt. A fellebbviteli főügyész nem jogerősen egy év felfüggesztett börtönt kapott hivatali visszaélés miatt. A vád szerint Ihász barátja, a felbujtóként megvádolt Gyárfás Tamás védelme érdekében visszatartott olyan iratokat, amelyek bizonyítékul szolgálhattak volna az eljárásban.

A vádlott a felmentés érdekében fellebbezést jelentett be, hangsúlyozva, hogy véleménye szerint az ítélet teljes egészében megalapozatlan, a jogkövetkeztetés pedig törvénysértő. A védelem elsődlegesen a vádlott felmentése érdekében, másodlagosan a kiszabott büntetés enyhítése érdekében, harmadlagosan pedig az elsőfokú határozat hatályba léptetése ellen és új eljárás lefolytatása érdekében fellebbezett.

#Fókusz#Videó#bűnügy#Baleset-bűnügy#fenyő jános#gyilkosság#Alvilág#leszámolás#rtl#gyárfás tamás#portik tamás#pataki ági#ma

Címlapról ajánljuk