Baleset-bűnügy

Itt az unokázós csalás mutációja: csaknem egymilliót csalt ki saját barátnőjétől, az anyja segített az átverésben

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 6. 10:48

Csaknem egymillió forintot csalt ki egy keceli férfi a saját barátnőjétől azzal az ürüggyel, hogy az osztrák határon egy korábbi pénzbüntetés meg nem fizetése miatt őrizetbe vették.

A Kiskőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival és az anyjával szemben, akik idén júliusban a férfi barátnőjétől közel 1 millió forintot csaltak ki, számolt be a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség pénteken egy az unokázós csalásokhoz hasonlító büntetőügyről.

A vádirat szerint a keceli férfi és a barátnője 2023 nyarán együtt éltek a férfi családjával egy soltvadkerti tanyán. 2023. július 2-án a férfi felhívta a barátnőjét azzal, hogy az osztrák határnál van, de tart tőle, hogy egy korábbi ki nem fizetett 850 ezer forintos büntetése miatt „megfogják”.

Nem sokkal ezután a férfi anyja a fiával összebeszélve mondta a nőnek, hogy párját a határon őrizetbe vették és amíg ki nem fizeti a büntetését, nem engedik el. Mindketten kérték a fiatal nőt, hogy szerezzen pénzt.

A becsapott nő másnap zálogba adta a nyakláncát, amelyért 970 ezer forintot kapott. Ebből előbb az eredeti összeget, majd még további 100 ezer forintot, összesen tehát 950 ezer forintot átadott a férfi anyjának, majd a maradék 20 ezer forintból még be is vásárolt nekik.

A férfi természetesen nem volt őrizetben, az osztrák határ közelében sem járt, a hívások és a szöveges üzenetek írásakor végig Kecelen volt. A férfi anyja a kicsalt pénzből a saját, korábban zálogba adott ékszerét váltotta ki.

Az ügyészség a társtetteseket csalás bűntettével vádolta meg és tárgyalás mellőzésével pénzbüntetés kiszabását indítványozta. A Kiskőrösi Járásbíróság büntetővégzésében a férfival szemben 400 ezer, az anyjával szemben 100 ezer forint pénzbüntetést szabott ki.

A férfi vádlott a büntetőeljárás során a kicsalt összeget két részletben visszafizette a sértettnek.

Az Oscar-díjas Deák Kristóf nagyapját is csalók verték át, az emiatt érzett düh inspirálta arra, hogy az unokázós csalásról írjon és rendezzen filmet „Unoka” címmel – erről szól az RTL Fókusz 2021-es riportja:


Nyitókép: a sértett arany nyakláncának zálogjegye – Fotó: Magyarország Ügyészsége

#Baleset-bűnügy#bűnügy#csalás#unokázós csalás

Címlapról ajánljuk