Baleset-bűnügy

Fogház vár a Szent Margit Kórház covidosztályán halálos tüzet okozó betegre

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 24. 12:23

A dohányos férfi 2021. április 6-án öngyújtójával felgyújtotta az ágyneműt, a gyorsan terjedő lángokból betegtársát nem tudták időben kimenteni, belehalt súlyos égési sérüléseibe.

Mint arról korábban az RTL Híradója is beszámolt, a Szent Margit Kórház covidosztályán két évvel ezelőtt tűz ütött ki egy kétszemélyes kórteremben, és meghalt egy 73 éves beteg. Az óbudai kórház covidosztályán hajnalban csaptak fel a lángok, az ott fekvő két beteget rendőrök hozták ki. Egyikük olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy délelőtt meghalt.

A rendőrség tavaly márciusban zárta le a nyomozást, ami megállapította, hogy a tüzet az egyik beteg okozta, amikor öngyújtóval a mobilját kereste a sötétben. A férfi ágya kigyulladt, és a lángok átterjedtek 73 éves, mozgásképtelen betegtársa ágyára, aki nem tudott kimenekülni.


A Fővárosi Főügyészség hétfői közleménye szerint bő két évvel a történtek után vádat emeltek a tüzet okozó, ötvenes éveiben járó férfival szemben.

A vádirat szerint a vádlottat 2021. április 1-jén szállították be a kórházba, ahol az új típusú koronavírus okozta fertőzés miatt helyezték el egy kétágyas kórteremben. A mellette lévő betegágyon fekvő férfi egészségi állapota miatt mozgásában korlátozva volt, beszélni sem tudott, és – a vádlotthoz hasonlóan – ő is oxigént kapott.

A vádlott dohányos volt, cigarettát és öngyújtót is tartott magánál. 2021. április 6-án kora reggel, az ágyán ülve elővette és meggyújtotta az öngyújtóját. Amikor 2-3 perc múlva észrevette, hogy ég az ágyneműje, kiabálni kezdett. A szakápolók odafutottak a kórteremhez, és megkezdték a tűz oltását, valamint az osztályon fekvő betegek kimenekítését, továbbá segítséget hívtak.

Az ápolók nem tudták kitolni az idős beteg ágyát a kórteremből, és a beteget sem tudták kihozni, kézi tűzoltó készülékkel próbálták a lángokat megfékezni. Az ágyában fekvő férfit végül a helyszínre riasztott rendőrök hozták ki a teremből, majd a kiérkező tűzoltók a tüzet eloltották.

A súlyos égési sérüléseket elszenvedett sértett az azonnali és szakszerű orvosi ellátás ellenére pár órán belül életét vesztette. A vádlott maga is súlyos égési sérüléseket szenvedett.

Fogház vár a Szent Margit Kórház Covid-osztályán halálos tüzet okozó betegre
A mobiltelefon, amit a vádlott keresett

A rendőrök és ápolók összesen 36 beteget menekítettek ki a tűz miatt, a kórterem berendezési tárgyaiban és eszközeiben pedig több mint 15 millió forint kár keletkezett.

A Fővárosi Főügyészség a tüzet okozó férfit gondatlanságból elkövetett emberölés vétségével vádolja, és vele szemben végrehajtandó fogházbüntetés kiszabására tett indítványt. A gondatlan emberöléssel gyanúsított beteg akár 5 évet is kaphat.

Nyitókép: Budapesti Rendőr-főkapitányság / police.hu

#Baleset-bűnügy#bűnügy#gondatlanságból elkövetett emberölés#óbuda#szent margit kórház#tűz#covid-19#covid-osztály#vádemelés

Címlapról ajánljuk