Baleset-bűnügy

Nyomoznak, de még mindig nincs gyanúsított a szolnoki határvédelmi kiképzésen megsérült altisztek ügyében

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 5. 12:14

A két nő egyike a térdén sérült meg, a másikat úgy mellbe vágták gumibottal, hogy azóta is rendszeres orvosi segítségre szorul.

Mint arról a 24.hu cikke alapján az rtl.hu is beszámolt korábban, a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség nyomozást indított egy szolnoki határvédelmi kiképzés ügyében. A lap információi szerint egy kiképzőtiszt két női beosztottját is bántalmazta: egyiküket úgy mellbe vágta gumibottal, hogy azóta is rendszeres orvosi segítségre szorul, míg a másik nőnek a térde sérült meg.

A Központi Nyomozó Főügyészség korábban azt közölte, hogy a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség nyomozást indított „alárendelt megsértésének bűntette miatt”, de gyanúsítotti kihallgatásra még nem került sor.

Vadai Ágnes, a Demokratikus koalíció országgyűlési képviselője a történtekkel kapcsolatban írásban nyolc kérdést tett fel Polt Péter legfőbb ügyésznek március 21-én. Az ellenzéki politikus többek között arra volt kíváncsi, hogy hol tart az ügyben a vizsgálat, mit tártak fel eddig az ügyben, és hogy sor került-e már gyanúsítottak kihallgatására.

Nincs gyanúsított

Polt Péter április 5-én kelt válaszában arról tájékoztatta Vadai Ágnest, hogy a nyomozást 2022. december 5-én rendelte el a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség „több katona előtt és több alárendelt sérelmére elkövetett alárendelt megsértésének bűntette miatt”.

A főügyészi tájékoztatás szerint 2022. október 24-27. között a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis területén hajtott végre foglalkozást, amelynek keretében „a résztvevő állomány a csoportos tömegkezelési eljárásokat gyakorolta”.

A kiképzés részét képezték – a gyakorlatot vezető kiképző utasításai alapján – különféle szimulációs feladatok: tárggyal testre mért ütés kivédése, eldobott tárgyak kivédését szolgáló technikák, alakzatok gyakorlása. Ennek során 

két altiszt a felsőtest, illetve a térd sérülését szenvedte el.

A nyomozás során eddig „okirati bizonyítékok beszerzésére, adatelemzésre, a tanúként kihallgatandó személyek azonosítására és idézésére került sor”, írta Polt Péter. 

Az eljárás jelenleg felderítési szakban van, a bűncselekmény megalapozott gyanújának közléséhez szükséges bizonyítékok még nem állnak rendelkezésre

– fogalmazott a főügyész.

Nyitókép (illusztráció): a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred megalakulása alkalmából tartott csapatzászló-adományozó ünnepség résztvevői a nyíregyházi Kossuth téren 2018. október 5-én – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

#Baleset-bűnügy#bűnügy#magyar honvédség#kiképzés#határvédelem#nők elleni erőszak#polt péter#vadai ágnes

Címlapról ajánljuk