Baleset-bűnügy

Rátok gyújtom a házat, miért nem haltok már meg!

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 3. 14:07

Jogerősen tíz év fegyázra ítélték azt a miskolci nőt, akik 3 évvel ezelőtt rágyújtotta rokonaira a házat.

A Debreceni Ítélőtábla jogerősen 10 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a miskolic nőt, aki 2020. április 10-én felgyújtott egy családi házat azért, hogy a bent alvó rokonait megölje. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség közleménye szerint a nőt 2022. szeptember 15-én ítélte el első fokon a Miskolci Törvényszék különös kegyetlenséggel, több emberen, valamint részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete miatt. A Miskolci Törvényszék nem jogerősen 7 év szabadságvesztésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte a vádlottat, amit az ügyész kevesellt, ezért súlyosbításért fellebbezett.

Az első fokú ítélet szerint a nő és családtagjai rendszeresen részegek voltak és gyakran veszekedtek is. A vádlott többször megfenyegette rokonait. 2020. április 10-én a ház lakói reggeltől késő estig italoztak, és közben többször összevesztek egymással. A nő egyre részegebb lett, kötekedett a többiekkel, majd ismét fenyegetőzni kezdett: „rátok gyújtom a házat, miért nem haltok már meg!”.

Mivel a nő attól tartott, hogy rokonai kihívják a rendőrséget, kiment a házból. A házban lévők ezután lefeküdtek aludni. Amikor a nő látta, hogy az udvaron már senki sincs, visszament a házhoz és a nyitott teraszon lévő kanapét acetonnal lelocsolta, majd meggyújtotta. A házban majd mindenki aludt, ezért mire észlelték a tüzet, az már a ház tetőszerkezetére is átterjedt. A benn tartózkodók valamennyien kimenekültek. Megpróbálták a tüzet eloltani, azonban a lángokat csak a helyszínre érkező tűzoltóknak sikerült megfékezniük. Csupán a szerencsén múlt, hogy nem történt személyi sérülés vagy haláleset.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség szerint az első fokú ítélet indokolatlanul enyhe volt az elkövetett cselekmény súlyosságához képest. A Büntető Törvénykönyv az ilyen súlyos bűncselekmény elkövetőjét 10 évtől 20 évig terjedő vagy életfogytig tartó fegyházzal fenyegeti.

A Debreceni Ítélőtábla egyetértett a fellebbviteli főügyészség álláspontjával, ezért az elsőfokú ítéletet megváltoztatta és a vádlott büntetését 10 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra súlyosította. Az ítélet jogerős.

#Baleset-bűnügy#bűnügy#jogerős ítélet#miskolc#gyújtogatás#emberölési kísérlet

Címlapról ajánljuk