Baleset-bűnügy

Másodfokon is bűnösnek találta a bíróság a gyerekkorában molesztált Pető Attilát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 1. 11:56

Az igazát kereső egykori ministráns nagyon csalódott, de nem bánta meg a négy éve tartó kálváriát, és elképzelhető, hogy a Kúria elé viszi példaértékűnek tartott ügyét.

A Fővárosi Törvényszék szerdán helyben hagyta a Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly májusi elsőfokú ítéletét, ami szerint Pető Attila, a gyerekkorában molesztált ministráns zaklatta az esztergomi érsekség két vezetőjét, többször is kérve őket, hogy tájékoztassák az ügyéről.

A másodfokon eljáró bíróség helybenhagyta az első fokú, megrovó ítéletet, azzal az indoklással, hogy Pető Attila beleavatkozott Süllei László és az azóta elhunyt Snell György segédpüspök magánéletébe, amikor hat üzenetet küldött telefonjaikra, és többször is (az ítélet szerint „túl sokszor”) felhívta őket.

A bíróság azt nem vonta kétségbe, hogy Pető Attila ellen gyerekkorában katolikus papok szexuális bűncselekményeket követtek el, de a konkrét bírósági eljárás nem erről szólt, hanem zaklatás miatti papi feljelentésről, amit el kellett választani a gyerekkori molesztálás ügyétől.

Pető Attila az RTL Híradójának a szerdai ítélethirdetés után azt mondta, fel volt rá készülve, hogy számára kedvezőtlen ítélet születik, de így is nagyon csalódott. Ennek ellenére nem bánta meg, hogy négy évvel ezelőtt beleállt ebbe a szerinte példaértékű ügybe és végicsinálta pert.

Pető Attila ügyvédje, Fazekas Tamás (Magyar Helsinki Bizottság) szerint még nem merítették ki az összes jogi lehetőséget, megvárják, hogy kézhez kapják a másodfokú ítélet írásbeli indoklását, és azután mérlegelik, hogy a kúria elé viszik-e az ügyet.

Pető Attila kálváriájáról a 444 kezdett részletesen foglalkozni, ügyéről több alkalommal beszámolt a magyar média, így az RTL több műsora is, például a Házon kívül:


Az RTL Híradójának esti adásában külön tudósítást láthatnak a nézők a szerdai ítélethirdetésről. 

Nyitókép: RTL Híradó

#Baleset-bűnügy#bűnügy#Pető Attila#katolikus egyház#szexuális bántalmazás#zaklatás

Címlapról ajánljuk