Baleset-bűnügy

Így néz ki a hamis húszezres, amiből 237 darab került forgalomba

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 24. 12:42

A rendőrség elfogta a pénzhamisítókat, és arra figyelmeztetnek, hogy egyre jobb minőségű hamisítványokkal lehet találkozni.

Pénzhamisítás gyanúja miatt indított nyomozást tavaly májusban a rendőrség, miután hamis 20 ezer forintos bankjegyekről érkezett több bejelentés is, közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI).

A KR NNI pénz- és bankkártya-hamisítás elleni nyomozói 2023. január 11-én három budapesti helyszínen tartottak kutatást. A rendőrök a házkutatások során bizonyítékokat foglaltak le, és elfogtak három férfit.

A nyomozás adatai szerint a bankjegyeket egy 29 éves férfi, P. Péter hamisította tavaly áprilistól. A hamis húszezresek beváltásában a 30 éves I. Norbert segítette, aki a hamis pénzzel főként budapesti üzletekben, kisebb értékben például dohányterméket, pékárut (például croissant-t) vásárolt, így váltva kisebb címletekre a hamis pénzt. Összesen 237 hamis bankjegy került így forgalomba.  

P. Péter nem állt meg a magyar pénz hamisításánál, legalább 40 darab 100 euróst is gyártott, amelyet egy másik ismerősének, M. Istvánnak adott át, hogy az továbbértékesítse.

237 darab hamis húszezres került forgalomba
Fotó: Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

P. Pétert és I. Norbertet őrizetbe vették, a bíróság döntése alapján mindketten bűnügyi felügyeletbe kerültek. M. István szabadlábon védekezhet.

A nyomozók még keresnek a bűncselekményben részt vevő további gyanúsítottakat is.

A KR NNI közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy a technológia fejlődésével egyre jobb minőségű hamisítványokkal lehet találkozni a kereskedelmi forgalomban. Alapos vizsgálattal, tapintással, a szabad szemmel is látható biztonsági elemek szemrevételezéssel és a pénz mozgatásával azonban könnyen ellenőrizhető a pénz valódisága.

Nyitókép: Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda / police.hu

 

#Baleset-bűnügy#bűnügy#pénzhamisítás#húszezres

Címlapról ajánljuk