Baleset-bűnügy

Visszatérő rühesség, horrorisztikus állapotok egy illegális kaposvári idősotthonban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 19. 8:16

A 30-40 idős embert ellátó engedély nélküli intézetben a magatehetetlen öregek rendszeresen leestek az ágyukról. Az üzemeltető ellen vádat emeltek.

A Kaposvári Járási Ügyészség több rendbeli, foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat egy nővel szemben, aki hatósági engedély nélkül működtetett idősotthont Kaposváron. A nő egy sor, súlyos következménnyel járó foglalkozási szabályszegést követett el, míg a fia akadályozta a járványügyi intézkedések végrehajtását.

 A Somogy Vármegyei Főügyészség csütörtöki közleménye szerint a vádlott egy két családi házból álló épületegyüttesben 30-40 fő idős, több esetben ágyhoz kötött embert látott el, hosszú időn keresztül, számos foglalkozási szabályt szándékosan megszegve.

Az illegális idősotthont fenntartó nő a gondozás során a mozgásképtelen sértetteknek nem biztosított megfelelő betegágyat, akik emiatt visszatérően leestek a nekik biztosított egyszerű, ágyrács nélküli heverőkről. Egy másik vádpont szerint nem gondoskodott az egyik cukorbeteg sértett diabéteszes étrenddel való ellátásáról, ami az idős asszony súlyos rosszullétéhez vezetett. Ezen túlmenően több idős gondozott egészségét azzal sértette, illetve tette ki közvetlen veszélynek, hogy az illegális idősotthonban sorozatosan visszatérő rühességnek csak a tüneti kezelését látta el.

A covid-19-járvány harmadik hulláma 2021 márciusában az illegálisan működő idősotthont is elérte, és annak ellenére, hogy az egyik gondozott igazoltan megfertőződött, a vádlott semmilyen érdemi intézkedést nem tett annak érdekében, hogy a gondozottakat, illetve az ott dolgozó ápolókat megóvja a megbetegedés közvetlen veszélyétől.

Vádat emeltek az illegális kaposvári idősotthont üzemeltető nő és fia ellen
Az intézmény mosókonyhája, száradó ruhaneműk és az egyik szobája – Fotó: Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság 

Az idősotthont végül a hatóságok egy közérdekű bejelentés alapján járványügyi zárlat keretében kiürítették, és a gondozottakat állami fenntartású otthonokban helyezték el. A vádlott fia azonban a hatóságok járványügyi intézkedését, így különösen a gondozottak elszállítását agresszív, fenyegető viselkedésével akadályozta, ezért ő járványügyi védekezés akadályozásának bűntette miatt áll Kaposvári Járásbíróság elé.      

Az ügyészség a vádiratban az asszonnyal szemben végrehajtandó szabadságvesztést, foglalkozástól való végleges eltiltást és közügyektől eltiltást, míg fiával szemben pénzbüntetést indítványozott.

Nyitókép: Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság 

#Baleset-bűnügy#bűnügy#kaposvár#illegális#idősotthon#vádemelés

Címlapról ajánljuk