Baleset-bűnügy

Facebookról tudta meg, hogy meghalt az előzetes letartóztatásban lévő fia

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 29. 10:29

A 31 éves szakács több, kisebb súlyú bűncselekmény miatt állt Miskolcon bíróság elé, de mivel zavartan viselkedett, elmeorvosi vizsgálatra Budapestre szállították. Kozma Tamás október 18-án a Büntetés-végrehajtás Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetében meghalt. A fiatal férfi apja nem érti hogy történhetett mindez.

Október 18-án, kedden meghalt egy 31 éves férfi a Büntetés-végrehajtás Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetében, írja a Blikk.

Kozma Tamás ellen több, kisebb súlyú bűncselekmény miatt folyt eljárás. Az egyik, garázdaság miatt indult ügyében nemrég bírósági tárgyalást tartottak Miskolcon, ahol a bírónő úgy döntött: mivel a fiatal férfi nem jelent meg az elmeorvosi vizsgálaton, és a tárgyaláson is zavartan viselkedett, elrendeli az előzetes letartóztatását és elmeorvosi kivizsgálását.

Kozma Tamás így került Miskolcról Budapestre, a Büntetés-végrehajtás Kozma utcai börtönébe, illetve az ott működő elmegyógyintézetbe. Édesapja, Kozma József a Blikknek azt mondta, a Facebookról tudta meg, hogy a fia a BV budapesti elmegyógyintézetében meghalt:

A másik fiam ismerősei sorra a részvétüket fejezték ki, ő hívott kétségbeesve, hogy mi ez az egész. Én akkor még megnyugtattam, mondtam, hogy egy börtönben vigyáznak a rabokra, tévesek lehetnek az üzenetek. Sajnos, nem lett igazam, Tomi akkor már nem élt.

A férfi a miskolci börtönhöz ment, hogy tájékoztatást kérjen, de onnan a hétvégére hivatkozva elküldték azzal, hogy majd hétfőn érdeklődjön.

Borzalmas napok következtek, majd nagy nehezen hétfőn elmondták, hogy Tomi meghalt, de minden egyébről az IMEI-ben érdeklődjek. Oda e-mailt kellett írnom, mire felhívott egy hölgy, hogy 18-án meghalt a fiam. Úgy éreztem, mintha leforráztak volna. Hat napig nem mondták meg, hogy nincs többé a fiam

– mondta a férfi a Blikknek. Kozma József úgy tudja, hogy állítólag összeomlott a keringése. A fiatal férfinek korábban gondjai voltak az alkohollal, a börtönből kiszivárgó hírek szerint az előzetes letartóztatásban elvonási tünetei voltak, tört-zúzott, ezért több őrnek is be kellett menni hozzá. Ekkor halt meg.

Én nem vádaskodom, nem szeretnék találgatni, az igazságot fájó szívvel, de elfogadom. Csak valaki mondjon már valamit. Felőröl ez a bizonytalanság

– fogalmazott Kozma József, aki ügyvédet fogadott a fia halála körüli helyzet tisztázása érdekében.

A család azt állítja, hogy mostanáig semmiféle hivatalos értesítést nem kaptak Kozma Tamás haláláról, az egyetlen biztos információ, hogy a rendőrség rendkívüli haláleseti osztálya nyomoz az ügyben. Kozma Tamás hozzátartozói jelenleg az igazságügyi boncolás eredményére várnak.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága a személyes adatok védelmére hivatkozva nem közölt konkrétumokat a történtekkel kapcsolatban. Általánosságban annyit közöltek, hogy

A büntetés-végrehajtási szerv munkatársai minden esetben a jogszabályban meghatározottak alapján járnak el. Szakmai protokollunk szerint ilyenkor kollégáink a fogvatartott nyilvántartásba vett kapcsolattartóit soron kívül kiértesítik. Sajnos előfordulnak olyan esetek, amikor a börtön valamennyi hivatalos kapcsolattartót megpróbál kiértesíteni, de a megadott elérhetőségeken egyiket sem lehet elérni.

Nyitókép: a Kozma utcai börtön kerítése – Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Baleset-bűnügy#bűnügy#előzetes letartóztatás#miskolc#büntetésvégrehajtás#elmegyógyintézet

Címlapról ajánljuk