Videón, ahogy gyakorlás közben összeakad és lezuhan két kisgép – a pilóták szörnyethaltakA légi baleset egy kis német repülőtérnél történt szombaton.
Baleset-bűnügy

Videón, ahogy gyakorlás közben összeakad és lezuhan két kisgép – a pilóták szörnyethaltak

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 26. 13:15

A légi baleset egy kis német repülőtérnél történt szombaton.

Összeütközött a levegőben és lezuhant két kisrepülőgép szombat este Németországban. A két gép a Gera-Leumnitz regionális repülőtérről szállt fel, az egyiket egy 42, a másikat egy 73 éves pilóta vezette, írja a Süddeutsche Zeitung a DPA hírügynökség jelentése alapján.

A két pilóta műrepülőfigurákat gyakorolt, és az egyik manőver közben a két gép összeakadt, és irányíthatatlanul a földbe csapódtak a repülőtérről délre fekvő Thränitz falu közelében, egy mezőgazdasági területen.

A légi balesetről videófelvétel is készült, amin az látható, hogy kezdetben mindkét gép háton, egyenesen repült, majd az egyik úgynevezett canopy roll manőverrel megpróbálja körberepülni társát. Eközben akad össze a két gép, és zuhannak le pár másodperc alatt. A videó alapján úgy tűnik, mintha a megkerülő figurát végző gépet egy erős széllökés sodorta volna végzetesen közel az egyenesen repülő géphez.


A videón a repülőgépek egy fasáv mögött tűnnek el a szem elől, majd füst száll fel a becsapódás helye fölött. A két pilóta életét vesztette a kigyulladt gépekben. A baleset okát a Szövetségi Légiközlekedési Balesetvizsgáló Hivatal és a gerai rendőrség vizsgálja, a pontos okok megállapítása hetekig is eltarthat.

Peter Künast, a repülőtér vezetője szerint szombaton Gera-Leumnitzban nem volt hivatalos műrepülőverseny vagy show-rendezvény. Gera-Leumnitz egy kereskedelmi és sportcélú repülőtér, ahol legfeljebb 5,7 tonna felszállósúlyú repülőgépek szállhatnak fel és le.

Az Airshowinfo információi szerint a Gerai Repülőklub két cseh gyártmányú Zlín 526AF Akrobat Specials típusú repülőgépe ütközött össze. A két pilóta, Michael Storeck (42) és Dieter Geipel (73) 19 éve repültek együtt, 2019-ben műrepülő világbajnoki címet is szereztek. 


Néhány héten belül ez már a második halálos kimenetelű repülőgép-baleset a kelet-türingiai repülőtér közelében. Körülbelül egy hónappal ezelőtt egy egy ultrakönnyű repülőgép zuhant le, a 64 éves pilóta meghalt.

#Baleset-bűnügy#németország#légiszerencsétlenség#műrepülő

Címlapról ajánljuk