Baleset-bűnügy

18 barlangi mentő hozta fel a Mátyás-hegyi barlangban megsérült túrázót

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. augusztus 13. 21:48

A 28 éves nő megcsúszott és a hátára esett, 4 óra alatt, hordágyhoz kötve tudták csak kihozni a kiépítetlen barlangjáratból.

Négy óra alatt hozták fel a Mátyás-hegyi barlangból azt a nőt, aki egy vezetett túrán sérült meg szombaton, közölte a Magyar Barlangi Mentőszolgálat az MTI-vel.

A baleset egy úgynevezett „overálos túrán” történt, amely során kiépítetlen barlangjáratokban haladva, túravezető segítségével ismerkedhetnek a résztvevők a barlangjárással. A 28 éves nő egy úgynevezett „kitett mászás” során visszacsúszott, és a hátára esett.

A sérültet a helyszíni ellátást követően 18 ember tudta a felszínre vinni. A speciális hordágyba rögzített nőt több kisebb aknán kellett felhúzni, több szűkületen kellett átjuttatni. A sérültet az Országos Mentőszolgálat kórházba vitte.

A mentésben a Magyar Barlangi Mentőszolgálat központi területi egysége és a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat tagjai vettek részt.

A Mátyás-hegyi barlang az ország leghosszabb barlangjának, a Szépvölgyi-barlangrendszernek a része, kedvelt túracélpont, évente nyolcezren vesznek részt nyílt, overálos túrán. A fokozottan védett barlang csak szervezett formában, képzett túravezetővel, a Duna-Ipoly Nemzeti Park engedélyével látogatható.

#Baleset-bűnügy#mátyás-hegyi barlang#barlangi mentés

Címlapról ajánljuk