baleset-bűnügy

Videón a veszélyes büntetőfékezés: vádat emeltek a sofőr ellen, végleg ugorhat a jogsija

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. július 14. 10:47

A férfi, aki ellen most emeltek vádat, szándékosan akadályozta a mögötte haladót az előzésben, majd hirtelen fékezéssel okozott életveszélyes helyzetet a 8-as főúton. A szakértő szerint a 43 éves férfi nem rendelkezik a biztonságos vezetéshez szükséges pszichológiai jellemzőkkel, ezért nem alkalmas a járművezetésre.

Közúti veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy büntetőfékező férfi ellen, derül ki a a Veszprém Megyei Főügyészség csütörtöki sajtóközleményéből.

A vádirat szerint a 43 éves férfi 2021. május 3-án, kora reggel a dupla sávos, szalagkorláttal elválasztott 8-as főúton hajtott Herend felől Veszprém felé. A férfi előzni kezdett egy lassító, a főútról lehajtó autót. Áttért a belső sávba, ahol utolérte egy folyamatos előzésben lévő és nála gyorsabb autó.

A vádlott az előzés befejezése után – bár lett volna rá lehetősége – nem tért vissza a külső sávba, hanem a belsőben maradva lassított és akadályozta a mögötte gyorsabban haladót, aki így néhány méteres közelségbe került hozzá. Mint az az alábbi videón is látható, egy alkalommal büntetőfékezett is, a karambolt a mögötte haladó sofőr csak vészfékezéssel tudta kivédeni. A vádlott még ezt követően is hosszabb ideig akadályozta a sértett haladását. 


A nyomozás során kirendelt szakértő megállapította, hogy

a büntetőfékező férfi nem rendelkezik a biztonságos vezetéshez szükséges pszichológiai jellemzőkkel, és ezért nem alkalmas a járművezetésre.

Az ügyészség a vádiratában végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés büntetés, valamint pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a Veszprémi Járásbíróságnak, továbbá indítványozta, hogy a férfit végleges hatállyal tiltsa el a közúti járművezetéstől.

#baleset-bűnügy#büntetőfékezés#vádemelés#8-as főút#veszprém megye#ügyészség

Címlapról ajánljuk