Baleset-bűnügy

Nagy területen égett az erdő Soltszentimre közelében, egy lovasmajor is kigyulladt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. július 14. 10:14

Az erdőtűzhöz tizenhét település száztizennégy tűzoltója vonult ki, sikerült megfékezniük a lángokat, de még figyelik a területet.

Szerdán kigyulladt egy erdős terület Izsák és Soltszentimre között, egy nehezen megközelíthető vidéken. Egy több mint háromszáz hektáros területből mintegy ötven hektáron lángolt az aljnövényzet, és részben a fák koronája is, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a honlapján.

Az erdőtűzhöz tizenhét település száztizennégy tűzoltója vonult ki. A kiskunhalasi, a solti, a kiskunmajsai, a kisteleki, a kiskőrösi, a paksi, a kalocsai, a kiskunfélegyházi, a bajai, a kecskeméti és a dabasi hivatásos, a szabadszállási önkormányzati, valamint az akasztói, a ballószögi, az orgoványi, a hetényegyházi, a tiszakécskei és a kiskunhalasi önkéntes tűzoltók vettek részt a lángok megfékezésében a helyszínen.

Nagy területen égett az erdő Soltszentimre közelében, egy lovasmajor is kigyulladt
Tűzoltók oltják 2022. július 13-án az Izsák és Soltszentimre közötti erdőben délután keletkezett tüzet – Fotó: Donka Ferenc / MTI

Az érintett területen hat lakott tanya van, ezekben nem tett kárt a tűz, de az épületekből négy embert ki kellett menekíteni. Egy turisztikai célokat is szolgáló lovasmajorban kigyulladt több épület és egy ponyvafedésű karám, szerencsére az állatokat időben kimentették.

A Bács-Kiskun megyei tüzet sikerült megfékezni, de a száraz időjárás miatt húsz tűzoltóautó csütörtök estig a helyszínen marad, és a tűzoltók figyelik az esetenként visszagyulladó aljnövényzetet, tájékoztatta a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelem az MTI-t.

Július elsején egy bükki fenyvesben pusztított tűz, Jávorkút közelében mintegy százhektárnyi területen gyulladt ki a facsemetés:


A rendkívül aszályos, szárazsággal járó, fokozottan tűzveszélyes időszak miatt az egész ország területén teljes tűzgyújtási tilalom van érvényben. Tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon, tűzrakó helyeken, a vasút és közút menti fásítások területén. Tilos a parlag- és gazégetés is.

Nyitókép: tűz az Izsák és Soltszentimre közötti erdőben – Fotó: Donka Ferenc / MTI

#Baleset-bűnügy#erdőtűz#bács-kiskun megye#soltszentimre

Címlapról ajánljuk