Baleset-bűnügy

Lusta volt feltakarítani a traktor összetört szélvédőjének darabjait, meghalt miatta egy motoros

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. július 14. 12:00

Az ügyészség szerint egy traktoros mulasztása miatt halt meg tavaly júniusban egy motoros Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja a Nyíregyházi Járási Ügyészség azt a traktorost, aki nem takarította fel az úttestről az összetört szélvédőjének darabjait, olvasható a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség sajtóközleményében.

A vádirat szerint 2021 júniusában a vádlott a traktorjával a földeken dolgozott. Kora délután elindult hazafelé a traktorral, amivel egy kultivátort is vontatott. Felhajtott a főútra, ahol a hazaúton a traktor hátsó szélvédője berobbant. A nagy üvegtábla ezernyi apró darabra tört szét, körülbelül 12 méter hosszúságban beterítve az úttest jobb oldali sávját.

Lusta volt feltakarítani a traktor összetört szélvédőjének darabjait, meghalt miatta egy motoros

A vádlott megállt a traktorral, vissza is tolatott, de nem szállt ki a járműből, csupán onnan ellenőrizte a történteket, majd hazament. A KRESZ szerint kötelessége lett volna az úttestre került üvegtörmeléket feltakarítani, de legalább a többi közlekedőt megfelelő jelzéssel figyelmeztetni a balesetveszélyre.

Lusta volt feltakarítani a traktor összetört szélvédőjének darabjait, meghalt miatta egy motoros

Egy óra múlva ugyanezen az útszakaszon haladt egy motoros nagyjából 80 km/órás sebességgel. Ahogy az üvegtörmelékhez érkezett, vészfékezett, de nem tudta kikerülni az üvegcserepeket, megcsúszott rajtuk és felborult. Az irányíthatatlanná vált motorkerékpár előbb az úttesten csúszott, majd nekiütközött egy betonozott kapubejárónak, a motoros pedig a vízelvezető árokba kibetonozott aljára zuhant.

A sértett hiába viselt bukósisakot és speciális motoros öltözéket, olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A vádlott tagadta, hogy köze lenne a motoros halálához. Az ügyészség felfüggesztett fogházbüntetést, pénzbüntetést és jogosítványa bevonását indítványozta a vádiratban.

Nyitókép: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség

#Baleset-bűnügy#traktor#motoros#halálos baleset

Címlapról ajánljuk