Baleset-bűnügy

Megrongálták a szivárvány színeivel kifestett erdélyi óvodát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 29. 20:27

„Globalista söpredék, ne fessetek LMBTQ-színekkel. Felgyújtunk titeket” – mázolták a homofób ismeretlenek az uniós támogatással frissen felújított épületre.

Ismeretlen tettesek gyűlöletkeltő, fenyegető, homofób üzeneteket festettek Vajdahunyadon a nemrég felújított Piticot óvoda falaira, írja a Transtelex. Az épületet EU-s támogatással újította fel nemrég az önkormányzat, és a homlokzat egyes részeit a szivárvány színeivel festették ki.

Az elkövetők fehérrel összemázolták a frissen festett színes falakat, és azt írták fel rá, hogy „A mi gyerekeink nem melegek” és „Globalista söpredék, ne fessetek LMBTQ-színekkel. Felgyújtunk titeket.”

A Városháza június 27-én számolt be Facebook-oldalán a történtekről. Azt írták, hogy a vandálok vasárnapról hétfőre virradó éjszaka rongálták meg a homlokzati festést.

A Városháza szerint az óvoda színes csíkokkal való díszítését a gyerekek javasolták, hogy barátságosabb legyen tőle az 1952-ben épült, kissé borongós hangulatú épület. Az önkormányzat leszögezte, hogy az épület színeinek semmi köze az LMBTQ közösség szimbólumává vált többszínű zászlójához. (Az LMBTQ mozgalom zászlójának 1978 óta használt színei fentről lefelé: piros, narancssárga, sárga, zöld, kék, lila. Az épületen látható színek: sárga, narancssárga, piros, lila, sötétkék, világoskék illetve világoszöld, sötétzöld.)

Dan Boboutanu polgármester értetlenségének adott hangot:

„Mindannyian tudjuk, hogy a szivárvány a remény szimbóluma. Emlékeznek még a gyerekek által rajzolt és a Covid-járvány kezdetén az ablakokba rakott szivárványokra? Számomra különösen nehéz megérteni egy ilyen tettet, mivel a szivárvány a Bibliában is megjelenik, az Isten emberekkel kötött szövetség jeleként, közvetlenül az özönvíz után. Nagyszüleinktől tudjuk, hogy eső után a szivárvány békét és harmóniát, de lelki emelkedést is ígér azoknak, akik hisznek a keresztény értékekben. Nem akarok semmiféle vitát nyitni a szexuális kisebbségek által használt szimbolikával kapcsolatban. A mi szemszögünkből az élénk színek a gyermekkor szimbólumai, a szivárvány pedig egy olyan látványos természeti jelenség, amely bárkit képes gyönyörködtetni társadalmi, vallási és egyéb hovatartozástól függetlenül.”

A vajdahunyadi rendőrség nyomozást indított az óvodát megrongálók ellen.

Nyitókép: Primăria Hunedoara / Facebook

#Baleset-bűnügy#vajdahunyad#románia#rongálás#óvoda#lmbtq#szivárvány

Címlapról ajánljuk