Baleset-bűnügy

Bűnözési hullám a Debreceni Egyetem Műszaki Karán

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 2. 17:08

Az elmúlt időszakban nőtt a fegyelmi vétségek száma, az esetek egy része bűncselekménynek számít, közölte Husi Géza dékán. Az erről szóló, Facebookra kitett levelet később leszedték. 

Fegyverrel és lőszerrel való visszaélés történhetett a Debreceni Egyetem Műszaki Karán, írja a Debreciner egy csütörtöki Facebook-posztra hivatkozva. Bihari Máté, a kari Hallgatói Önkormányzat (HÖK) elnöke a diákszervezet hivatalos Facebook-oldalán nyílt levélben számolt be arról, hogy Husi Géza, a Műszaki Kar dékánja elbeszélgetett vele a műszaki kar hallgatóinak viselkedéséről.

A június 1-jén kelt, június 2-án facebookra kitett levélben Bihari Máté azt írta, hogy a

Dékán úr felhívta a figyelmemet arra, hogy az elmúlt időszakban megnövekedett a hallgatók fegyelmi vétségeinek a száma,

és hogy

jelentősen megemelkedett azoknak az eseteknek a száma, amelyek nemcsak a hatályban lévő szabályok megsértésére alkalmasak, hanem már köztörvényes bűncselekménynek számítanak.

A levél szerint 2022-ben az alábbi bűncselekmények és szabálysértések fordultak elő a Debreceni Egyetem Műszaki Karán:

  • hivatalos dokumentum hamisítása,
  • közfeladatot ellátó személy elleni erőszak,
  • lőszerrel való visszaélés,
  • fegyverrel való visszaélés,
  • számonkérések alkalmával csalással történő előnyszerzés és kísérlete,
  • valótlan állítások tényként való bemutatása és abból előnyszerzés.

Bihari Máté levelében felhívta a hallgatók figyelmét, hogy a karon bármilyen köztörvényes bűncselekmény történik, azt a rendőrség vizsgálja ki. A bűncselekménynek nem minősülő, de az egyetemi szabályokba ütköző cselekedeteket a Kari Fegyelmi Bizottság vizsgálja ki, és dönthet akár úgy is, hogy megszünteti a hallgató jogviszonyát.

Kérem minden hallgatótársamat, hogy legyen figyelemmel embertársai testi és lelki épségére, valamint kérlek benneteket, tartsátok be a fent említett szervek által meghatározott szabályokat a bekés együttműködés érdekeben

– zárta levelét a kari HÖK-elnök.

A Debreciner a levéllel kapcsolatban megkereste a Debreceni Egyetem sajtóközpontját, azonban választ nem kaptak, viszont nem sokkal később a levelet eltávolították a kari HÖK Facebook-oldaláról, így az már csak a Debreciner cikkében olvasható teljes egészében.

Nyitókép: Google Street View

#Baleset-bűnügy#oktatás#debreceni egyetem#műszaki kar#hallgatói önkormányzat

Címlapról ajánljuk