Baleset-bűnügy

Colectiv-tragédia: enyhébb jogerős ítéletek a 64 fiatal halálát okozó bukaresti tűzvész ügyében

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 12. 15:22

A hivatali visszaélés miatt elítélt kerületi polgármester büntetését például megfelezték. Piedone ártatlannak tartja magát, emelt fővel vonul börtönbe.

Jogerős ítélettel zárult Románia történetének talán legmegrázóbb tömegtragédiája, a Colectiv-ügy, írja a Krónika Online. A katasztrófa 2015. október 30-án, pénteken éjjel történt Bukarest Colectiv nevű szórakozóhelyén, ahol a Goodbye to Gravity román metalcore zenekar tartotta második lemezük ingyenes bemutató koncertjét. A klub zsúfolásig megtelt, körülbelül 350 fiatal akarta látni a 2010-ben alakult, feltörekvő együttes produkcióját.

A koncert közben a színpad egyik rosszul beállított pirotechnikai eszköze meggyújtotta a hangszigetelést. A lángok gyorsan terjedtek, pánik tört ki, a menekülő emberek egymáson átgázolva próbáltak kijutni az épületből.

A tragédiában 64 fiatal halt meg: huszonhatan a helyszínen életüket vesztették, harmicnyolcan később haltak bele égési sérüléseikbe, a füstmérgezés szövődményeibe vagy a kórházi fertőzésekbe. 

A zenakar öt tagjából négyen haltak meg, csak az énekes, Andrei Găluț élte túl a tűzvészt. Az RTL Híradója így számolt be a majd hét évvel ezelőtti tragédiáról:


A tragédia felelőseinek megtalálása és bíróság elé állítása hosszú ideig tartott, a botrányos eljárásról 2019-ben dokumentumfilm is készült. A bukaresti táblabíróság mostani jogerős ítélete több mint hat évvel később, de végre pontot tett a Colectiv-ügy végére.

Enyhítették az ítéleteket

A Krónika Online cikke szerint az első fokon kiszabott 8 és fél évről 4 évre enyhítették Cristian Popescu Piedone kerületi polgármester börtönbüntetését. Piedone a Colectiv klub számára kibocsátott működési engedéllyel kapcsolatos hivatali visszaélés miatt állt a bíróság elé. Az ítélethirdetés után Piedone azt mondta, hogy ártatlan, és hogy emelt fővel vonul a börtönbe.

A szórakozóhely tulajdonosaira is letöltendő börtön vár: 

  • George Alin Anastasescu első fokon kiszabott 11 és 8 hónap büntetését helybenhagyták, 
  • Costin Mincu viszont az első fokon kiszabott 11 év és 8 hónap helyett csak 8 év,
  • Paul Gancea az első fokon kiszabott 11 év és 8 hónap helyett csak 6 év és 4 hónap börtönbüntetést kapott.

A nyomozás azt állapította meg, hogy a tulajdonosok spóroltak a klub biztonságos üzemeltetésén: olcsó, nem tűzálló anyagokat használtak a hangszigeteléshez, a működési engedélyben szereplő létszámot jóval meghaladó rendezvényeket tartottak a vészkijáratokkal nem rendelkező, zárt helyiségben. A Krónika azt is feleleveníti, hogy a pirotechnikusok „a legelemibb óvintézkedések nélkül” szerelték fel és hozták működésbe a színpadi tűzijátékot, ráadásul a pirotechnikai cég tulajdonosa bizonyítékok eltüntetésével próbálta elkerülni a felelősségre vonást a tragédia után.

A katasztrófavédelmi felügyelőség két alkalmazottjának büntetését is enyhítették: George Mateit és Antonina Radut egyenként 9 év és 2 hónap helyett 8 év és 8 hónap börtönbüntetéssel sújtották. Az ítélet indoklása szerint ők a klub ellenőrzésekor nem intézkedtek a tűzvédelmi szabályok betartása érdekében, írja a Krónika Online.

Nyitókép: gyászolók a Colectiv klub bejáratánál, 2015. november 5-én – Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

#Baleset-bűnügy#románia#bukarest#colectiv#jogerős ítélet

Címlapról ajánljuk