Baleset-bűnügy

Évekig kínozták lányaikat testileg és lelkileg a győri szülők

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 18. 16:23

A győri házaspárnak négy lánya született, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődésüket súlyosan veszélyeztették.

Első fokú ítélet született a Győri Törvényszéken egy győri házaspár ügyében, akik a vád szerint súlyosan veszélyeztették négy gyermekük értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését.

Az ítélet szerint a férfi és a nő házasságából – 2000-ben, 2001-ben, 2005-ben és 2012-ben – négy lány született. Őket győri lakásukban közösen nevelték. A házaspár között 2006-tól kezdődően napi szinten, éjszakába nyúlóan hangos veszekedések voltak, amit a gyermekek is hallottak. A két nagyobb lánynak kellett szinte minden házimunkát elvégezni, kisebb testvéreiket – akár tanulásuk rovására is – ellátni.

Előfordult, hogy a férfi idősebb lányait úgy büntette, hogy fakanállal, szíjjal, horgászbottal ütötte őket. A 15 éves lányát többször puszta kézzel fojtogatta. A legidősebb – akkor már 16 éves – lányát volt hogy két hétre is szobafogságra ítélte. A férfi 2015-ben, az akkor 14 éves, 2018-ban, az akkor 6 éves lányaival szexuális cselekményt is végzett, végeztetett.

A gyerekek az édesanyjuktól segítségre nem számíthattak, nem védte meg őket az apa agresszivitásától. A családon belüli erőszak miatt 2018 tavaszán, az akkor 13 éves lány hetekre eltűnt, rendszeresen, nagy mennyiségben alkoholt és kábítószert is fogyasztott. Őt 2018-ban kiemelték a családból, nevelésbe vették.

A Győri Törvényszék a férfit szexuális erőszak bűntette, szexuális kényszerítés bűntette, többrendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette, többrendbeli személyi szabadság megsértésének bűntette és többrendbeli kapcsolati erőszak bűntette miatt 14 év fegyházbüntetésre, 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság a férfit ezen kívül végleges hatállyal eltiltotta bármely olyan foglalkozás gyakorlásától, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezné. Szülői felügyeleti jogát a két legfiatalabb lánya vonatkozásában megszüntette.

A férfi feleségét a bíróság több rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt 1 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet ellen az ügyész mindkét elkövető büntetésének súlyosításáért, a férfi és a nő, védőik enyhítésért fellebbeztek.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség szerint a kiszabott szabadságvesztések indokolatlanul enyhék. A házaspár súlyosan, hosszú időn keresztül elhanyagolta gyermekeikkel szembeni kötelezettségeit. Gátlástalanul visszaéltek a kiszolgáltatott gyermekek helyzetével, és ezzel maradandó károkat okoztak a fejlődésükben.

Másodfokon a Győri Ítélőtábla dönt majd.

#Baleset-bűnügy#győr#bíróság#családon belüli erőszak

Címlapról ajánljuk