Az első millióm története

Anh Tuan és a WAMP kitalálója

rtl.hurtl.hu

2013. október 14. 12:12

A vietnami származású magyar divattervező és Matheidesz Réka, a Vasárnapi Művész Piac megalkotója mesélik el sikerük történetét.

Anh Tuan >>>

Luu Anh Tuan vietnami származású magyar divattervező. Hanoiban született, közvetlenül a rendszerváltás előtt Magyarországra költözött a család a négy gyerekkel, mert a papa itt lett diplomata. Azóta, vagyis több mint 20 éve Magyarországon él, pedig élhetne bárhol. A MOME-n, a Moholy- Nagy Művészeti Egyetemen végzett, de járt a londoni divatiskolába is. Volt már bemutatója Londonban, New Yorkban, Prágában, Zágrábban, Tokioban.

Nem csak dirigál, belefolyik a munkába, a prototípusokat ő készíti. Leginkább a precízen megmunkált bőrt és textilt szereti kombinálni, hozzá fém, akár nemesfém díszítéseket használ szívesen ANH TUAN, a nevéből márkát csináló kollekcióiban.

2007-ben a Magyar Divattervezők Szövetsége, 2008-ban pedig a Divat Díjkiosztó Gála is őt választotta az Év Fiatal Divattervezőjének. Legutóbb a Gombold újra, a Central European Fashion Days zsűritagja volt.

Anh Tuan Egy csepp Indokína címen úgynevezett ételszeánszokat tartott évekig, merthogy szeretett főzni, egészen kicsi korától – ahogy mondja – rákényszerült. Ő főzött a bátyjaira, megtanulta a nagyi receptjeit, és amikor felnőtt, a barátain „gyakorolt”, ők meg nem bánták, sőt! Kiderült, hogy ezt is művészetté tudja tenni. Mostanában egy étteremben alkot, modern hely, ázsiai ízekkel, a nevét az édesanyjáról kapta.

Réka egy igazán inspiráló nő. Erről díja is van. Már több, mit hét éve keresi, és elég hatékonyan meg is találja Budapest kreatív energiáit. 2006-ban három barátnőjével találta ki és hozta létre a WAMP-ot, a Vasárnapi Művész Piacot, amely Magyarországon ma már a 10 legjobb márka között szerepel. Az első dizájnvásáron még csak 30 tervező volt, azóta sokszázan csatlakoztak. Az akció bekerült a budapesti útikönyvekbe, hiszen a boltok tucatárudömpingje után itt egyedi áruk találhatók. A WAMP társas esemény is, kulturális és design fórum, urbánus találkozási pont alkotóknak, vásárlóknak, turistáknak, kreatív szakembereknek. De azokat a magyar művészeket, akikben Réka hisz, külföldön is ismertté teszi, a külföldieket pedig itthon mutatja be. A WAMP megjárta már London, Helsinki, Peking, Torino és sok más világváros design-rendezvényeit is. Ma már az ország talán legfontosabb dizájnfóruma, még a New York Times és a Newsweek is írt róla. Réka sikereire a szakma is felfigyelt, kapott „merész újító” díjat, és felkérték az európai kis- és középvállalkozások nagykövetének is.

Pedig azt mondja, váratlanul jött az életébe ez az egész, mint egy nagy szerelem, sokat tanult belőle. Például azt, hogy csak akkor vágjon bele az ember a nagy ötlete megvalósításába, ha megvan a szabadsága, hogy időt és pénzt fektessen bele. És ne várja, hogy rögtön megtérüljön, ha az ügyet csak az anyagi érdek vezérli, nem lesz sikeres.

Réka eredetileg közgazdász, nemzetközi kapcsolatok szakon végzett, majd a College of Europe uniós iskolában szerzett még egy diplomát. Dolgozott a közigazgatásban, tanácsadó cégnél, vezetett nagy uniós projekteket Romániában, Bulgáriában, Brüsszelben, élt már Lengyelországban, Rómában, Portugáliában, és beszél angolul, franciául, olaszul és portugálul is. Nem nagyon pihen, két kisgyerek anyukája, üzletasszony, menedzser, és mindezt még össze is hangolja.

#Az első millióm története#rtl ii#az első millióm

Címlapról ajánljuk