A Király

„Te jó isten, ez velem megtörtént” – Schell Judit A Király forgatása közben döbbent rá, hogy ő is átélte azt, amit Edit asszony

Hamberger DávidHamberger DávidSallós-Kovács LucaSallós-Kovács Luca

2023. január 21. 7:11

Nagy Ervin ajánlotta a szerepre, borzongott a forgatás közben használt rúzsoktól, és furcsa érzés volt belefeküdni a Zámbó házaspár ágyába – többek között erről is mesélt az rtl.hu-nak A Király című sorozatban Zámbó Jimmy feleségét megformáló Schell Judit, aki elmondta azt is, milyen volt találkozni az igazi Edittel.

A sorozat felénél kapcsolódtál be, akkor látjuk először az idősebb Editet. Emlékszel arra a pillanatra, amikor megkértek, hogy játszd el a szerepét?

Először Nagy Ervin hívott fel, hogy ajánlott engem, nézzenek meg, hívjanak el a castingra. Először furcsállottam a témát. Hozzám nem állt közel Jimmy mint énekes, nem hallgattam a dalait. Azt is csak nagyjából tudtam, hogy milyen élete volt. Meglepődtem, de Ervin azonnal megnyugtatott, hogy ne ijedjek meg, mert igazán jók a forgatókönyvek. Egy kicsit sorsszerű volt, hogy pont New Yorkban voltam, amikor Ervin hívott, és 2001. január 2-án, amikor jött a hír, hogy meghalt Jimmy, ugyanúgy New Yorkban voltam.

Akkor Nagy Ervin győzött meg arról, hogy vállald el?

Ervin meggyőzött, hogy menjek el a castingra, utána meggyőztek a forgatókönyvek, a casting pedig meggyőzte a rendezőket, hogy engem válasszanak. Tehát mindenki meggyőzött valakit.

Milyen volt szerinted Ervin Jimmyként?

Nagyon jól tudtunk együtt dolgozni, és a végeredmény is tetszett. Tulajdonképpen az egész sorozatért odavagyok, nagyon szeretem, ahogy minden egyes kollégát is. Ezzel nem akarom Ervin fényét elvenni, de mindenki tetszett a sorozatban. Természetesen ő is. Lehet, hogy kevesebbszer mondom ki, hogy jó, amit csinál, mert ezt evidensnek gondolom, de néha ki kell mondani.

Milyen vele dolgozni?

Játszottunk már egy darabban, de nem voltunk még partnerek. Szerintem mi jól tudtunk együtt dolgozni, szerettem vele játszani, nagyon megbízható, odafigyelt rám.  Ő olyan típusú színész, aki nemcsak a saját dolgával foglalkozik, hanem nagyon szétterjeszti a figyelmét. Szereti az egészet egyben látni és egy kicsit az élére állni a dolgoknak, olyan férfias hozzáállással. Néha lehet, hogy valaki emiatt úgy érzi, hogy „ez az én területem, ő menjen vissza a saját kaptafájához”, de én kivárom, amíg ez megy, és aztán csináljuk a dolgunkat.

„Te jó isten, ez velem megtörtént” – Schell Judit A Király forgatása közben döbbent rá, hogy ő is átélte azt, amit Edit asszony
Schell Judit és Nagy Ervin A Király forgatásán - Fotó: RTL

A sorozatban Jimmy nem csak verbálisan, fizikailag is bántalmazta a karakteredet. Hogyan lehet egy ilyen jelenetre felkészülni, és a felvétel után félretenni ezt?

Van ilyenkor egy kaszkadőr, aki elmondja, hogy mit hogyan kellene csinálni, hogy ne sérüljön meg se az elkövető, se az áldozat.

Nem kifejezetten a verekedésre értem, de én minden fizikai kihívást nagyon szeretek, sportos ember vagyok, és a mozgásnak központi szerepe van a színészetemben is.

Sokkal jobban szeretem, ha fizikai erőnlétre és teljesítményre is szükség van egy jelentben, legyen az lovaglás, erkélyen mászkálás vagy bármi. Ebbe a kategóriába veszem a verekedést is, mert ahhoz is kell ügyesség és koncentráció. Persze az is jó, ha csak ülünk és szörpözünk, mert olyankor egy tekintetben benne lehet, hogy mekkora gyönyör vagy háború dúl az ember lelkében, fejében.

Nagy Ervin hatalmas átalakuláson esett át a szerep kedvéért, hosszú göndör hajat kapott. Mit lehet elmondani a te átalakulásodról és a sminkedről.

Nem akarok senkit sem elborzasztani, de nekem nem volt maszkom, én így nézek ki (nevet). Kaptam egy félparókát, hogy legyen frufrum, és Editnek világosabb színű haja volt akkoriban, mint most nekem. Sokszor árkokat és karikás szemeket kaptam, jellemzően ez a megfáradt, megtört smink volt az enyém. Amikor pedig valahova tényleg ki kellett sminkelni Edit karakterét, akkor a korra jellemző vonalhasználatot, színeket használta a sminkes. Olyan rúzst, amitől én borzongok, főleg a lila és narancssárga, selyemfényű, csillogó rúzsoktól. De hát ez volt a kor jellemzője.

 

Szakmailag mekkora kihívás volt eljátszani ezt a szerepet?

Szakmailag minden szerep kihívás. Ebben a szerepben például új volt nekem, hogy egy olyan embert kellett eljátszanom, aki nem egy fiktív karakter, hanem egy élő személy, aki még most is él.

Találkoztál Edittel a felkészülés során?

Abszolút. Kértem a filmeseket, hogy hozzanak össze nekünk egy találkozót, hogyha Edit is úgy gondolja, és szívesen találkozik velem.

Én mindenképpen szerettem volna megismerni. Megadni neki azt a tiszteletet, hogy ne csak úgy kezeljük, mint egy karaktert, hanem mint egy embert.

Kíváncsi voltam az ő lényére, a gondolataira és a történetére.

Milyen volt ez a találkozó?

Edit nagyon kedves volt, úgy kezdte, hogy nagyon-nagyon szerette Jimmyt, és hogy csodálatos ember volt, akit nagyon lehetett szeretni, és ő is nagyon tudott szeretni. Aztán a beszélgetés végére elárult olyan dolgokat is, amik nem nagy titkok, köztudottak voltak, és benne vannak a filmben is. Nyilván nem akarom és nem is fogom kiadni, hogy miket mondott konkrétan.

 

A Jimmyék házában játszódó jeleneteket nem egy épített díszletben, hanem valóban a család csepeli házában forgattátok. Ez nem volt furcsa érzés?

De igen, és napokig kitartott, főleg, amikor be kellett feküdnünk az ágyukba, kinyitni a ruhásszekrényüket, főzni a konyhájukban. De idővel természetesen megszoktuk, ahogy a sok idegen ember belépett a térbe. Mindenki jött-ment, a világosítók, a kameramanok, és más energiák mozogtak, amik kivitték az első benyomásokat. Más hangulata lett, és így gyakorlatilag díszletté változott.

Nem egyedül formáltad meg a karaktert, Staub Viktória alakítja Edit fiatalkori énjét. Ilyenkor egymás színészi játékát mennyire tudjátok, vagy mennyire kell figyelni?

Mi nem dolgoztunk annyira össze, mint Ervin és Renátó, akik gesztusokat vezettek át egyik korból a másikba. Vikivel nem így csináltuk, de a történetben megvan a kontinuitás. Igazából amikor én belépek, ott indul el leginkább Edit karakterének története, ott sűrűsödnek a jelenetei, ott jön ki még inkább a bántalmazó-áldozati viszony. Nyilván az elején is megjelent egy-két szösszenet ebből, de a második öt részben kulminálódott a kapcsolat toxikus oldala.

„Te jó isten, ez velem megtörtént” – Schell Judit A Király forgatása közben döbbent rá, hogy ő is átélte azt, amit Edit asszony
Schell Judit és Staub Viktória Editként - Fotó: RTL

Sokszor nézni is nehéz azt a fájdalmat, amit Edit átélt a sorozatban. Milyen belebújni egy ilyen szerepbe, hogy lehet ezt a fájdalmat átadni?

Kicsit mazochistán hangzik, de jó. Jó olyan szerepeket játszani, ami túlnyúlik a színészi komfortzónámon. Az embernek vannak tapasztalatai, olvasmányélményei, a környezetében lévő élmények, és ezeket mind bele lehetett építeni. Olyan széles skálán mozog Edit karaktere, mint ahogy a legtöbb bántalmazott emberé –  legyen szó akár párkapcsolatról, akár gyerek-szülő kapcsolatról –, ezért sokféle oldalát meg lehetett mutatni: az esendőt, a szerelmest, az áldozatot, aki próbál kitörni, de nem tud, aki próbálja megvédeni magát azzal, hogy elköltözik, de úgyis vissza lesz rángatva ebbe a kapcsolatba, aki próbálja a saját fájdalmát másokra kivetíteni és nem az aktuális bántalmazón elégtételt venni, hanem esetleg az ő fián – legalábbis a filmben ez történik. Színészileg tényleg egy nagyon klassz kihívás volt, hogy egy ilyen sokszínű karaktert lehetett megformálni.

 

Melyik volt a forgatás legemlékezetesebb pillanata számodra?

Nem mondom el, hogy melyik volt az, de amikor megtörtént az a jelenet – nem is a próbán, hanem élesben, felvétel közben –, akkor villant be az agyamba, hogy te jó isten, ez velem megtörtént. Az volt a legmegdöbbentőbb pillanat.

Ugyan tudtam, hogy mit fogok csinálni, tudtam, hogy mi a szöveg, lepróbáltuk a jelenetet, de amikor elkezdtük a felvételt, abban a pillanatban valahogy előtört egy emlék bennem.

Az olvasókra és a nézőkre bízom, hogy melyik volt ez. Senki más nem tudja, csak én.

Annyit árulj el legalább, hogy ez egy pozitív vagy negatív emlék volt?

Nem mondom meg (nevet).

Mit adott neked A Király?

Nekem ez a szerep, a sorozat és a forgatás egy nagyon nagy ajándék, egy fontos munka a pályám során. Jó csillagzat alatt született, nagyszerű emberek jöttek össze erre a munkára. Ervin is úgy emlegeti, hogy az egyik legnehezebb és legfontosabb szerep az életében. Én is azt érzem, hogy kár lett volna, ha elmegy mellettem ez a szerep.

És milyenek a visszajelzések?

Nagyon jók. Ide sorolom azt is, amit te is mondtál, hogy nehéz nézni, és borzongató. Nem gondoltam volna 2001-ben, vagy amikor 1998-ban kiszűrődött a rádióból az Egyszer megjavulok én, hogy egyszer ezt fogom mondani, de nagyon örülök, hogy ez a forgatás megtörtént, és büszke vagyok az eredményre.

A Király összes epizódja streamelhető az RTL+ felületén. Próbáld ki egy hónapig ingyen!

#A Király#schell judit#interjú#edit asszony#zámbó jimmy felesége#RTL+#ma

Címlapról ajánljuk