XXI. Század

Kovács Kati, a hangok királynője

rtl.hurtl.hu

2011. január 5. 7:32

Üstökösként robbant be a bátor egri lány, és keleten és nyugaton is bizonyította, hogy megvan benne az a bizonyos faktor, végül nevét a világranglistákról mégis kiikszelték.

Kovács Kati nevét valószínűleg mindenki ismeri itthon, de azt kevesen tudják, hogy külföldön egykor nagyobb rajongótábora volt, mint ahányan lakják az országot. A hatvanas években, amikor még a végzős gimiseknek is osztályfőnöki engedélyt kellett kérniük, ha este koncertre akartak menni, illetve amikor a tehetségkutató versenyeken csak szolid táncdalokkal volt ildomos indulni. Üstökösként robbant be a bátor egri lány, és keleten és nyugaton is bizonyította, hogy megvan benne az a bizonyos faktor, végül nevét a világranglistákról mégis kiikszelték.

Miután elénekelte az „Add már Uram az esőt” című dalt, sűrű, esős időszak következett. Alig néhány hét alatt az átlagos havi csapadékmennyiség többszöröse leesett. Emiatt földöntúli képességet tulajdonítottak neki. Hogy véletlen vagy sorszerű: mindenesetre ezzel a nótával 1972-ben másodszor is megnyerte a Táncdalfesztivált, és még ugyanabban évben óriási sláger lett belőle a Magyarországnál másfélszer nagyobb lélekszámú, a 17 millió fős akkori NDK-ban. Csaknem 40 évvel később, hónapokkal ezelőtt az egyik leghíresebb amerikai popénekes használta fel a dal egy részletét aláfestésként Woohoo című számához. Christina Aguilera, aki amúgy 8 évvel azután született, hogy Kovács Kati a dallal majdnem meghódította a világot.

Írországban ő győzött a Country–fesztiválon, Angliában az év énekesének választották, Drezdában megnyerte a nemzetközi táncdalfesztivált. A kritikusok is biztosra vették, ha valakiből, belőle biztosan világsztár lesz. De nem lett az.
#XXI. Század#énekes#tehetségkutató#sláger#kovács kati

Címlapról ajánljuk