XXI. Század

„Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok!”

rtl.hurtl.hu

2010. április 16. 20:31

A Fekete március: 1990. március 19-20. Két nap, amikor Marosvásárhely főterén magyarok és románok estek egymásnak.

Két nap, amikor a magyarok békés megmozdulását újra és újra román emberek zavarták meg, és miután a katonaság, rendőrség tétlenül szemlélte, hogyan gyalázzák a marosvásárhelyi magyarokat, azt is tétlenül nézték, hogy a békés tömegre rontanak. Botokkal, fejszékkel, amiket előzőleg a buszokkal érkező görgényvölgyi emberek hoztak magukkal.

A magyarokat újra készületlenül érte az agresszió - nem tudtak mással védekezni, mint a padok szétszedett deszkáival. Az állóháborúban vesztésre álltak, amikor újabb csapatok érkeztek, majd felhangzott egy kiáltás: Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok!!

Hogy mi lett volna a magyarokkal, ha nem jönnek segítségükre a magyar cigányok? Hogy kinek állt érdekében a pogrom szervezése, az addig békésen egymás mellett élők egymásra uszítása: ezekre keressük a választ riportunkban. Ahogy arra is, vajon mi köze volt a Fekete márciushoz azoknak, akik évtizedekig diktatúrában tartották Románia népét, akik korlátozták a híradásokat és könyvkiadást, akik nem engedték láttatni, mi zajlik a világban, és ezért azt sem engedték, hogy az országban élők tanulhassanak az igazi történelmi tényekről. Azoknak a felelősöknek, akik elhitették a románokkal: Románia, csak a románoké...
#XXI. Század#magyarok#cigányok

Címlapról ajánljuk