XXI. Század

„Az osztálytársaim nem mertek átjönni, mert rettegtek a képeitől” – egy különc festőművész, aki képtelen volt sírás nélkül beszélni Magyarországról

Kerekes BorbálaKerekes Borbála

2023. január 1. 19:03

Csendélet belekről és megkötözött végtagokról. Kéz- és lábrészletek, portrék, önarcképek és lányáról készült festmények, aztán újra csendéleteket, női alakok, minden alkalommal fotók alapján. Sándorfi István festőművészről és különleges festményeiről szól a XXI. század adása, amiben több izgalmas képet is megmutatunk. 

Lánya, Ange Sandorfi őszintén beszélt apjáról és képeiről, amelyek sokakban félelmet váltottak ki. „Emlékszem, hogy az osztálytársaim sokszor nem mertek átjönni, mert rettegtek a képektől” – mesélte.

Szeretett modelleket festeni, de nem szerette, ha a modellek jelen vannak. Egyáltalán senkit nem szeretett, ha jelen van, miközben ő fest. Sándorfi István különc volt. Nem olvasott könyvet, kimonóban dolgozott otthon, egy-egy reggeli 3-4 órán át tartott, és nem bírta, ha zavarják. Még a lakás ablakait is lesötétítette.

Lánya is csupán néhány alkalommal látta őt festeni. „Lehet, hogy én vagyok az egyetlen. Mindig letette az ecsetet, mikor valaki belépett a szobába. Csak akkor láttam néhány percre, ha éppen akkor mentem be, amikor a festékeket keverte. Olyankor nem tudta megszakítani a munkát, mert megszáradt volna a festék.”

A XXI. századnak mégis óriási szerencséje volt, mert nem sokkal halála előtt interjút adott a műsornak, Lázs Sándor kérdezhette a Párizsban élő festőt. Szó volt a beszélgetés folytatásáról, de az sosem valósult meg, az interjú a műsor archívumába került. 16 évvel később Kerekes Borbála kezdett el foglalkozni a festő életével, és készített interjút lányával, Ange-zsal, húgával, Charlotte-tal és Makláry Kálmán műkereskedővel. És ő dolgozta fel a 2006-ban készült beszélgetést a filmben azért, hogy bemutassa, ki volt Sándorfi István, aki Franciaországban világhírű lett, de Magyarországon kevesen ismerik.  

A teljes adást hétfőn este a késő esti híradó után lehet megnézni az RTL-en.

#XXI. Század#sándorfi istván#festő#Kultúra#festészet#Videó

Címlapról ajánljuk