XXI. Század

Szállodai jégkockák és egy pulikutya is kellett az első szívátültetéshez Magyarországon

Kerekes BorbálaKerekes Borbála

2022. február 27. 8:55

Harminc évvel ezelőtt még sokan tiltakoztak a szívtranszplantáció ellen, mert túl drágának találták. Az első sikert napokig nem is hozták nyilvánosságra.

Manapság az orvosok és más egészségügyi szakemberek hiánya okozza a legnagyobb problémát az állami egészségügyben, várólistára kerül szinte mindenki, aki nagyobb műtétre vár. Harminc évvel ezelőtt még más gondokkal kellett megküzdenie annak az orvosi csapatnak, amelyik elhatározta, hogy végrehajtja Magyarország első szívátültetéséét. Nem voltak megfelelő orvosi eszközök és műszerek, a szervszállítás sem ment olajozottan, és bizony előfordult, hogy hiányzott a jég a hűtőtáskából, amelyben a szervet szállították.

A XXI. században orvosok idézik fel, milyen nem egészségügyi akadályokat kellett leküzdeniük azért, hogy Schwarz Sándor új szívet kapjon, és ezzel második lehetőséget az életre.

Ma már furcsának tűnhet, de akkor sokan azért tiltakoztak a szívtranszplantáció ellen, amiért túl drága volt, és azon a pénzen több beteg életét is meg lehetett volna menteni. Újságírók azt is pedzegették, hogy vajon egy ilyen műtét, ami akkoriban orvosi bravúrnak számított, valóban a beteg és nem az orvos érdeke miatt történt-e.

A műtét végül sikeres volt, az új szívet kapott páciens életben maradt, ami akkoriban nem volt magától értetődő. Napokig nem is hozták nyilvánosságra, hogy megtörtént.

A sikerből az orvosok és nővérek mellett még egy kutya is kivette a szerepét. Azt, hogy pontosan mit köszönhettek a pulinak annak idején, kiderül Kerekes Borbála filmjéből, amelyet teljes egészében megnézhetnek az RTL Moston.

 

#XXI. Század#szívátültetés#merkely béla

Címlapról ajánljuk