XXI. Század

Schell Judit: Akit zavar a rövid szoknya, az ne menjen mazsorettnek

Nagy ZsófiaNagy Zsófia

2022. január 23. 7:06

A nyolcvanas évek első felétől csinos fiatal mazsorettek tették még látványosabbá a nagy hagyományokkal bíró Debreceni Virágkarnevált. Schell Judit színésznő is éveken át tagja volt a csoportnak, amely olyan népszerű volt, hogy még azt is nagy ovációval fogadták, ha leejtette a botját.

A Debreceni Virágkarnevál első emléke 1900-ból való, egy kerékpárversenyhez köthető, amelynek fénypontja volt a résztvevők virágdíszes biciklis felvonulása a városban. 5 évvel később a helyi nőegylet gyűjtést szervezett azért, hogy a városnak legyen mentőautója és annak szakképzett személyzete. Virágos kocsik mentek végig a lezárt főúton, csak belépővel lehetett megnézni a felvonulást. 

A boldog békeidők után hosszú szünet következett és csak a hatvanas években jött az ötlet, kéne rendezni valamilyen színes fesztivált Debrecenben. Legyen virágkarnevál!

A kommunista hősöket és értékeket hirdető virágoskocsik időszaka után jöttek mások. Rajzfilmfigurák is feltűntek a szocialista nagyvállalatok virággal díszített reklámjai mellett, a sor elején pedig a nyolcvanas évek első felétől mazsorettek tették még látványosabbá a műsort. Csinos lányok rövid szoknyában, a siker garantált volt.

A debreceni születésű, Jászai Mari-díjas Schell Judit színésznő is éveken át tagja volt a mazsorettcsoportnak, amely nélkül ma már elképzelhetetlen a Debreceni Virágkarnevál. A XXI. századnak idézte fel emlékeit.

 

#XXI. Század#debreceni virágkarnevál#felvonulás#mazsorett#schell judit

Címlapról ajánljuk