Videó

Pazar villájában látogattuk meg a Burdzs al-Arab dúsgazdag építtetőjét

rtl.hurtl.hu

2024. március 1. 5:00

2011-ben ezen a napon a Fókusz stábja beléphetett a Közel-Kelet egyik leggazdagabb embere, Mohammed Khalaf Al Habtoor házába és mindennapjaiba. Láthattuk, hogyan dolgozik, mikor kel, kivel teniszezik, és azt is elárulta, hogyan lehetne javítani a magyar gazdaság helyzetén. A magánvagyona annyi lehetett, mint az akkori 100 leggazdagabb magyar vagyonának összege – szorozva tízzel.

Mohammed Khalaf Al Habtoornak 2011-ben több mint 10 milliárd dollárra becsülték a vagyonát, ez az összeg még 2023-ban is elég lett volna, hogy a világ 180 leggazdagabb üzletembere közé kerüljön, de 2011-ben a világ nyolcvan leggazdagabbja közé került volna Habtoor. Amikor a Fókusz meglátogatta, 26 céget vezetett, és 50 ezer alkalmazott dolgozott neki, ő volt, és még ma is az Egyesült Arab Emírségek egyik leggazdagabb embere. Kiderült: addigra már háromszor járt titokban Budapesten.

A napi rutinja a reggel 6-os ébredés után kávéval indult, aztán egy kis gyaloglással a munkahelyére. Akkor nagyon büszke volt rá, hogy minden reggel 800 métert gyalog tesz meg, szerinte ez indítja be a vérkeringést, és égeti a zsírt. Azt mondta, Európában is szeret sokat sétálni, van, hogy napi 4-5 órán át is ennek szenteli idejét. A séta vége az irodája, ami úgy néz ki, mint a washingtoni Fehér Ház mása, csak az ovális irodát megnagyobbították.

A siker útján

Mohammed Khalaf Al Habtoor sikertörténete még a hetvenes években kezdődött. Hatan voltak testvérek, szegény családba született, gyerekkorában azt tervezte, hogy használt autókkal kereskedik majd. Nem örökölt semmit, munkásként kezdte, első fizetése 150 dollár volt. A hetvenes években megérezte, hogy az építőiparban lehet a siker kulcsa. Ő is itt kezdett el sikeres lenni, első projektje fél millió dollár nyereséget hozott. Azt, hogy 2012-ig mennyit keresett, nem árulta el, de becslések vannak, ezek szerint 2,5 milliárd dollárt, ami 2017-re már 3,4 milliárd dollárra hízott. Az általa alapított cégcsoporthoz köthető a világ első 7 csillagos szállodája, a Burdzs al-Arab építése is, amely Dubaj egyik jelképévé vált.

A magánvagyona annyi lehetett 2011-ben, mint az akkori 100 leggazdagabb magyar vagyonának összege – szorozva tízzel.

Mohammed Khalaf Al Habtoor számára az időbeosztás volt a legfontosabb. Mindig mindent ugyanakkor csinált: 6-kor kelt, délután 2-kor teniszezett – amiben magyar partnere is volt –, és este 10-kor feküdt le. Mohammed Khalaf volt, aki behozta a teniszt a Közel-Keletre, és még Novak Djokoviccsal is játszott együtt.

Ő a világ legbarátságosabb dollármilliárdosa

„Nekem a gazdagság az, hogy az emberek tisztelnek. Nem az a fontos, hogy mennyi pénzed van, hanem hogy hogyan bánsz az emberekkel” – mondta a 2011-es interjúban. 

Nem felejtette el, hogy egykor havi fizetésért dolgozott, ezért értékeli minden beosztottja munkáját. Teniszpartnere szerint a labdaszedőt és az elnököt is ugyanúgy kezeli.

Dubaj, InterContinental, Ritz-Carlton, Budapest

Mohammed Khalaf Al Habtoor arról is beszélt, hogy Magyarország lehetne Közép-Európa egyik vezető országa, csak nem reklámozzuk eléggé. A stábnak azt mondta, szívesen eljön Magyarországra, de előtte még épít ezt-azt a Közel-Keleten. Legutóbb 2023-ban tartott előadást Budapesten a Magyar Vállalkozói Akadémián, de 

más szálakon is kötődik Budapesthez, az InterContinental és a Ritz-Carlton luxusszállodák is a befektető tulajdonában álló cégcsoport érdekeltségei közé tartoznak.

#Videó#ezen a napon#milliárdos#Mohammed Khalaf Al Habtoor#vagyon#dubaj#közel-kelet

Címlapról ajánljuk