Választás 2022

Novák Katalin gratulált az újraválasztott szerb elnöknek, együttműködésre számít

Mohos MátéMohos Máté

2022. április 4. 8:54

Orbánhoz hasonlóan Aleksandar Vucic elnök is győzelmet aratott az előrehozott szerbiai választáson.

„Gratulálok Vucic elnöknek az újraválasztásához. Szerbia számíthat Magyarországra. Várom az együttműködésünket” – üzente Twitteren Novák Katalin leendő köztársasági elnök déli kollégájának.

Vucic körülbelül 60 százalékot szerzett pártja saját megfigyelőinek adatai szerint, így már az első fordulóban megnyerte a választást, és újabb öt évig maradhat a nyugat-balkáni ország köztársasági elnöke, míg az előrehozott parlamenti választáson az általa vezetett Szerb Haladó Párt (SNS) szerezte meg a voksok többségét, és alakíthat ismét kormányt, írta az MTI.

Az előzetes eredményeket maga Aleksandar Vucic jelentette be vasárnap késő esti sajtótájékoztatóján. Mint mondta, az ukrajnai háború egyik hatása az volt, hogy a szerbiai közélet drámaian jobboldalra tolódott, és a szerb kormány visszafogott fellépése a vártnál gyengébb választási eredményt hozott.

Orbán Viktor még pár hete találkozott Vuciccal. Akkor arról beszélt: a legrosszabbkor jött az orosz-ukrán háború, komoly kihívás elé állítja Magyarországot.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Választás 2022#novák katalin#aleksandar vucic#szerbia#gratuláció#választás

Címlapról ajánljuk