Választás 2022

Halottak képeivel buzdítanak az ukránok, hogy Orbán ellen szavazzanak a magyarok

Mohos MátéMohos Máté

2022. április 3. 14:18

Ellepték a Twittert az ukránok által írt Orbán-ellenes posztok.

„Hé magyarok, ha nem szavazzátok ki ma Orbánt, az orosz háborús bűnök részesei lesztek! Ne támogassátok a bűnöző államot!” – üzente egy ukrán felhasználó a Twitteren. A platformot vasárnap ellepték az olyan ukránok üzenetei, akik a Fidesz elleni szavazásra kérik a magyarokat.


A posztokhoz gyakran halott ukrán civilek képeit mellékelik, köztük azokét, akiket állítólag orosz katonák végeztek ki nemrég Bucha városában. Egy felhasználó arra is emlékeztet: a Medián korábbi kutatása szerint a kormánypárti szavazók 43 százaléka szerint járt el jogosan Oroszország az invázió megindításával.

 

 


Korábban az RTL Híradó is foglalkozott azzal, hogy Volodimir Zelenszkij személyes hangon és keményen beszélt Magyarországról, azt mondta, el kell végre döntenie, hogy ki mellett áll. Sajtófőnöke szerint Orbán Viktor elutasította a követeléseit, hogy Magyarország engedje át a fegyvereket, és járuljon hozzá az energiahordozókat érintő szankciókhoz. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint Orbán Viktor a hintapolitikája miatt pária lett, és szégyen vele szóba állni.


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közben ismét üzent Orbán Viktornak. Szokásos éjszakai videójában azt mondta:

Egy olyan emberhez fordulok, aki nemcsak azt nem érti, hogy mi folyik Ukrajnában, de azt sem, hogy mi történik Európában: a magyar miniszterelnökhöz.

Zelenszkij szerint Orbán Viktor az egyetlen, aki nyíltan támogatja Oroszországot, holott az ukránok semmi különlegeset nem kértek a magyaroktól, csak azt, amit mindenki mástól.


Nyitókép: Dmitro Kuleba / Twitter

#Választás 2022#dmitro kuleba#twitter#ukrajna#szavazás#orbán#putyin#oroszország

Címlapról ajánljuk