Választás 2022

„Költségtakarékossági megfontolások” miatt került kormányzati hirdetés a Gyógyszerészi Kamara szaklapjába

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 22. 13:41

A kamara elnöke személyesen döntött arról, hogy a kiadvány mellé „húzzák be” Rogán Antal minisztériumának anyagát.

Mellékletet kapott a Gyógyszerészi Hírlap nevű kiadvány legfrissebb, márciusi száma: a Gyógyszerészeti Kamara szaklapjához csatoltan egy Rogán Antal minisztériuma által kiadott brossúrát kaptak az olvasók, aminek első oldalán rögtön Orbán Viktor köszönti a gyógyszerészeket.

„A Magyar Gyógyszerészi Kamarával együttműködve mindent megteszünk annak érdekében, hogy a jövőben is hasonlóan szolgálatkész, kiválóan felkészült (…) gyógyszerészek és szakasszisztensek dolgozhassanak” a szakmában, írja ebben a miniszterelnök a „Magyarország jobban teljesít” szlogen kíséretében.

A kiadvány egyéb lapjain pedig a gyógyszertárak helyzetét hasonlítják össze a 2010 előtti, és a Fidesz-KDNP-kormányok alatti időszakok között. A kiadványban leírják, hogy annak kiadásáért és szerkesztéséért a Rogán Antal által irányított Miniszterelnöki Kabinetiroda felel.


Az rtl.hu megkereste a Gyógyszerészi Kamarát a kiadvánnyal kapcsolatban, hogy megtudjuk, miért került kormányzati hirdetés az áprilisi választások előtt megjelenő utolsó számhoz.

A kamara részéről Dr. Hankó Zoltán elnök válaszolt. Azt írta:

A kiadvány szakmai előkészítése a Miniszterelnöki kabinetiroda és a Kamara közös munkája volt, a melléklet megjelentetéséről közös döntés született, a Gyógyszerészi Hírlapba történő ’behúzás’ költségtakarékossági megfontolások miatt a Kamara elnökének személyes döntése volt a kabinetiroda jóváhagyásával.

Arra a kérdésre, hogy problémásnak tartja-e, hogy egy politikai oldalt nyíltan népszerűsítő melléklet jelenjen meg egy szaklapban, azt válaszolta: „A Kormány és a Kamara között 2010 óta folyamatos, és minden ciklusban megújított együttműködés van. A kiadvány az elmúlt 12 év együttműködésének legfontosabb eredményeit mutatja be és az elkövetkező időszakra vonatkozóan azokat a célokat, amelyekben az elmúlt hónapok egyeztetései során konszenzusra jutottunk.”

Arról is beszélt, hogy a melléklet „behúzásáért” nem kapott plusz pénzbeli kompenzációt a kamara a minisztériumtól, mivel az nem járt nekik többletköltséggel.

A kamara az utóbbi időkben akkor került be a hírekbe, amikor 2020-ban Dr. Hankó Zoltán azt üzente Kásler Miklós emberminiszternek, hogy az egyszeri, bruttó 500 ezer forintos juttatás elmaradásával a gyógyszerészek „gyógyításban betöltött szerepét kérdőjelezi meg". Közben az egészségügyi dolgozók jelentős része megkapta a járvány okán kiadott juttatást. Dr. Hankótól azt is megkérdeztük, hogy ez az egyet nem értés tisztázódott-e azóta a kamara igényeinek figyelembe vételével.

Erre azt válaszolta: „A lakossági gyógyszerellátásban dolgozó egészségügyi szakemberek 2020-ban az egyszeri juttatásban nem részesültek, ezzel kapcsolatosan új döntés nem született. A lakossági gyógyszerellátás azonban továbbra is az egészségügy része. A közforgalmú gyógyszertárak egészségügyi szolgáltatók, a bennük dolgozó szakemberek egészségügyi dolgozók.”

Nyitókép: Marcell Nagy / Facebook

#Választás 2022#gyógyszerészi kamara#dr. hankó zoltán#rogán antal#fidesz#orbán viktor#miniszterelnöki kabinetiroda#szaklap#ma

Címlapról ajánljuk