Választás 2022

Milliós büntetésre ítélték Czeglédy Csabát a Borkai-ügyben – Szerinte lehet, hogy a bírónak „elment az esze”

Borsodi ZoltánBorsodi Zoltán

2022. március 22. 16:04

Súlyos törvénytelenségnek nevezte az ítéletet, és tárgyalást akar.

Egymillió forint pénzbüntetésre ítélte Czeglédy Csaba ellenzéki képviselőjelöltet a Veszprémi Járásbíróság „Az Ördög ügyvédje” ügyében. A másik vádlott félmilliós büntetést kapott.

Czeglédy az RTL híradónak most azt mondta: az ügyben eljáró bírának „lehet, hogy elment az esze, mert nagyon súlyos törvénytelenséget követett el”.

A 24.hu azt írja: a törvényszék osztotta az ügyészség álláspontját, miszerint az ügy „egyszerű megítélésű,” ezért tárgyalás nélkül, büntetővégzésben bírálták el. Az ítélet ellen nem lehet fellebbezni, azonban az érdekeltek kérhetik, hogy tárgyalást tartsanak az ügyben.

A vádirat szerint a DK politikusa, aki szombathelyi önkormányzati képviselő, egy többszörösen büntetett előéletű társával hozta nyilvánosságra Borkai Zsolt szexvideóját 2019 szeptemberében. „Az ördög ügyvédje” nevű oldalt tettestársa hozta létre, de azt Facebookon Czeglédy pénzéből hirdették. A videókon kilenc ember képmását, közülük hat személy nemi életre vonatkozó különleges személyes adatát kezelték jogosulatlanul. Ezzel jelentős érdeksérelmet okoztak.

Czeglédy korábban is beszélt arról, hogy nem ő áll a videók hátterében, de az ügyészség szerint ő hozta őket nyilvánosságra. Híradónk megkeresésére most azt mondta:

Nem túl jogállami, hogy újságíróktól értesülök, hogy a Fidesz politikai érdekét kiszolgálva miben ügyködik a Veszprémi Járásbíróság meg az ügyészség, de egyébként köszönöm nekik, hogy segítik ezzel a kampányomat, mert nem hiszem, hogy az ellenzéki szavazók követ dobnának rám emiatt az ördög ügyvédjés sztori miatt 

– mondta az RTL Híradó riporterének Czeglédy.

Szerinte az ügyben eljáró bírának „lehet, hogy elment az esze, mert nagyon súlyos törvénytelenséget követett el”. Ha hivatalosan is értesítik az ítéletről, megteszi a szükséges jogi lépéseket és a tárgyalóteremben fogja „megizzasztani mind a bírót, mind az ügyészeket. Sok sikert kívánok nekik a valótlanság bebizonyításához.”

Emlékeztetett: a Pesti Központi Bíróság már egyszer kimondta, hogy ez nem egy egyszerűen megítélhető ügy, így tárgyalást kellett volna tartani. Czeglédy továbbra is büszke lenne rá, ha ő lenne Az Ördög ügyvédje, de „idegen tollakkal nem ékeskedem”. Szerinte „lóhalálában, másfél héttel a választások előtt” akarták elítélni. 

Azt mondta: erre mutat az is, hogy a Győri Ítélőtábla mindössze három nap alatt jelölte ki a Veszprémi Járásbíróságot az eljárás lefolytatására.

Az ügyről még többet megtudhatnak az esti RTL Híradóból. 

Nyitókép: RTL Híradó

#Választás 2022#czeglédy csaba#bíróság#büntetés#tárgyalás#az ördög ügyvédje#borkai zsolt

Címlapról ajánljuk