Választás 2022

A kormányközeli Századvég szerint kétszer annyian támogatják Orbán Viktort, mint Márki-Zay Pétert

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 14. 13:45

Az intézet szerint csökkent az ellenzéki jelölt támogatottsága.

Közzétette márciusi közvélemény-kutatását a kormányhoz közel álló Századvég. A felmérésből az derül ki, hogy a magyarok 62 százaléka látná szívesen Orbán Viktor megválasztását, míg Márki-Zay Pétert csak 32 százalék támogatja.

Az intézet októberi kutatása még azt állapította meg, hogy 41 százalék támogatja az ellenzéki miniszterelnök-jelöltet, vagyis szerintük azóta 9 százalékot esett a támogatottsága.

Azt írják: az Egységben Magyarországért jelöltje már nemcsak vidéken, de a fővárosi körzetekben sem a legnépszerűbb jelölt. A budapestiek 52 százaléka támogatja Orbánt, míg 43 százalékuk Márki-Zayt. A falvakban és a városokban 66, illetve 68 százalékos támogatást mértek Orbánnak.

Emellett azt állítják: a fiatalok és a bizonytalan szavazók is inkább a kormánypárt jelöltje felé húznak. Korábban a Závecz kutatása is hasonló eredményt hozott. Márki-Zay ekkor arról beszélt: valamelyik ellenzéki párt állhat emögött a kutatás mögött.

Hozzátette: nem közvélemény-kutatást kell nyerni, hanem választásokat. Felidézte, hogy a 2018-as és 2019-es hódmezővásárhelyi polgármester-választásokon sem az ő győzelmét jelezték előre a közvélemény-kutatók.

Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

#Választás 2022#márki-zay péter#orbán viktor#századvég#kutatás#előny#választás

Címlapról ajánljuk