Tudomány-Tech

Ha ilyen rovart lát otthon, ezt mindenképpen tudnia kell: mit tegyünk az ősrovarral?

rtl.hurtl.hu

2024. március 15. 4:05

Mik ezek a fürdőszoba padlóján gyorsan mozgó, majd hirtelen megdermedő állatkák? Csípnek, rágnak, kórokozókat terjesztenek? Összeszedtünk mindent, amit az ősrovarról, azaz az ezüstös pikkelykéről tudnia kell. Ha szeretne megszabadulni tőlük, adunk néhány tippet. 

Gyorsan rohannak a fürdőszoba, a mellékhelyiség vagy épp a konyha padlóján, majd megdermednek és újra nekiiramodnak. Leginkább valamilyen ősi teremtmény miniatűr változatainak tűnnek és megjelenésük sokak számára visszataszító lehet: ők az ezüstös pikkelykék vagy megjelenésükre utalva ezüstös ősrovarok, amik amilyen furcsák, olyan érdekesek.

Az ezüstös ősrovarok a szárnyatlan rovarok alosztályába és a pikkelykék családjába tartozó állatok, a köznyelvben ezüsthalnak, csillámkának, ezüstmolynak, cukormolynak vagy nádméznyalónak is nevezik őket. Hosszuk 7–10 milliméter, jellegzetes megjelenésüket a három potrohfüggelék és az ezüstös csillogás adja, utóbbi a rovarok testét borító apró pikkelyeknek köszönhető. Ha valaki megfogja őket, ezek a pikkelyek az ujjhoz ragadnak.

ősrovar ezustos pikkelyke a lakasban mit kell csinalni
Az ezüstös pikkelyke. – Fotó: Getty Images

Az ősrovarok 2-5 évig élnek, a 3000 méteres hegyek magasságáig megtalálhatóak. Általában szürkületben, éjjel vannak elemükben, ez az otthonokban is megfigyelhető esténként, ha rajtakapjuk őket: az állatkák viszonylag gyorsan szaladnak, ugrani, repülni viszont nem tudnak, szárnyuk nincs. Az ősrovarok a magas páratartalmat és a 22-27 fok közötti hőmérsékletet kedvelik leginkább, így a régi épületekben, illetve a lakások mellékhelyiségeiben bukkannak fel. A természetben is megtalálhatók, fatörzseken, mohán, sziklákon láthatjuk őket.

Veszélytelen az ősrovar?

Az emberekre igen: az ujjakra tapadó csillámos pikkelyeken kívül semmilyen hatása nincsen. Nem tud csípni, nincsen fullánkja, nem terjeszt kórokozókat, a háztartásban viszont megrághat ezt-azt. A keményítő- és szénhidráttartalmú anyagokat kedveli, de a gyapjút, a bőrárukat is megkóstolja, megrághatja a ragasztóanyagot, a papírt, a könyvek borítását, a fényképeket, a cukrot, a lisztet, a kávét is. Emiatt sokan ki akarják őket tessékelni otthonaikból, hiszen – ha minimálisan is – kártevőként működnek. Fontos kiemelni, hogy ha az ősbogár meg is rág valamit, nem az egészséget veszélyeztető, inkább bosszantó, esztétikai probléma történik.

Honnan tudhatom, hogy ősrovarok vannak a lakásban?

A pikkelykéket nem könnyű megtalálni, amikor direkt keressük őket: rejtőzködő állatok lévén inkább a jeleikre lehetünk figyelmesek a sötét, meleg helyeken. Például:

  • őrölt fekete borsra emlékeztető pöttyök, ez a rovar ürüléke;
  • apró, szabálytalan lyukak és sárgás foltok a ruházaton, a tapétán, az élelmiszerek papírcsomagolásán, mindenféle kartonon és ruhaneműn.
Ha ilyen rovart lát otthon, ezt mindenképpen tudnia kell: mit tegyünk az ősrovarral?
Az ezüstös pikkelyke rágásnyomai. – Fotó: Getty Images

Ha mégis a rovart szeretné megtalálni, érdemes célirányosan a párás, sötét helyeken kutatni: a fürdőszoba és a wc jó terep, viszont a padlót közelről kell megfigyelni, hiszen a pikkelykék nem csak kicsik, hanem fürgék is. Világosban, vagy ha veszélyben érzik magukat, gyorsan megdermednek, mozdulatlanná válnak, majd újabb futós szakaszba kezdenek.

Mit tehetek a pikkelyke ellen?

A leghatásosabban a pikkelykét vonzó körülmények ellen lehet tenni, például hathatós páramentesítéssel. Emellett:

  • fontos ellenőrizni a kartondobozokat, bútorokat, papírcsomagolásban érkező tárgyakat és élelmiszereket, mielőtt a lakásba visszük azokat. Lehet, hogy a kis rovarok így kerülnek be, potyautasként.
  • Minden olyan repedést, hasadékot, lyukat be kell tömni, amelyek potenciális belépési pontot eredményezhetnek. Ilyen gyakori belépési pontok a küszöb alatti rések vagy a pince és a földszint közötti repedések, lyukak.
  • Nem érdemes egy kupacban sok kartont, papírt, fényképet, könyvet tárolni úgy, hogy azok nincsenek elzárva teljesen, az említett belépési pontok nélkül. Túl nagy kísértés az ősrovarnak.
  • Tisztán kell tartani a padlót, az íróasztalokat, különös figyelmet fordítva azokra a pontokra, ahol a bútorok a padlóval találkoznak. 
  • Érdemes gyakran megtisztítani a könyvespolcokat, a szekrények polcait, az ajtó- és ablakkereteket.
  • Rendszeresen, legalább heti egyszeri porszívózással kell számolni.
Ha ilyen rovart lát otthon, ezt mindenképpen tudnia kell: mit tegyünk az ősrovarral?
Ezüstös pikkelyke egy könyv gerincén. Látható, mekkora kárt tud okozni. – Fotó: Getty Images

Az ősrovar szaporodása: otthon is megfigyelheti a jeleket

A pikkelyke fantasztikusan ellenálló állat, élelem nélkül akár egy évig kis kibírja, roncsolt testrészei regenerálódnak, élete során akár ötvenszer is vedlik. Ivarérett csak a tizedik vedlés után lesz. Párzásnál a hím spermáját vékony fonalban helyezi a földre, a nőstény pedig felszedi, majd a petéket résekbe – például könyvek vagy polcok mögé – helyezi. 

Egy nőstény pikkelyke élete során körülbelül száz petét helyez le, kettes, hármas csomókban. Az ivadékok 3-6 hét múlva kelnek ki, a hőmérséklettől függően 4 hónap és 3 év közötti idő alatt fejlődnek ki, miközben sokszor vedlenek. Levedlett bőrüket megeszik.

Nem csak a pikkelykék okozhatnak fejfájást azoknak, akik undorodnak a rovaroktól, bogaraktól. A poloskák sem a közvélemény kedvencei, szerencsére minél többet tudunk róluk, annál könnyebb kiebrudalni őket tereinkből. Itt megnézheti, hogyan lehet felvenni a harcot ellenük:


Nyitókép: Getty Images

#Tudomány-Tech#ezüstös pikkelyke#rovar#csíp#háztartás#ősrovar

Címlapról ajánljuk