Tudomány-Tech

Miből áll egy galaxis?

rtl.hurtl.hu

2024. február 12. 10:01

A világegyetem számtalan rejtélyt tartogat, amelyek csakis arra várnak, hogy a tudósokk megfejtsék őket. Persze a tudománynak hála már eddig is rengeteg mindent megtanulhattunk a világűrről, így például azt is, mit kell tudnunk a galaxisokról.

Mi is az a galaxis?

A galaxisok a világegyetem olyan rendszerei, amelyekben csillagok, gázok, kozmikus por és sötét anyag tömörülnek. Ezeket a gravitáció tartja össze. Egy galaxisban tízmillió vagy akár ezermilliárd csillag is megtalálható, melyek mindegyike azonos középpont körül kering.

Alakjukat tekintve az asztrofizikus Edwin Hubble felfedezése nyomán háromféle galaxist különböztetünk meg: a galaxisok elliptikus, spirális vagy szabálytalan formájúak lehetnek.

Miből áll egy galaxis?
Fotó a Tejútról, amelyet Indonéziában készítettek Forrás: Getty Images

A mi galaxisunkat nevezzük Tejútrendszernek. Ez spirális alakú – diszkoszhoz hasonló, amelynek közepén egy dudor található –, körülbelül 300 milliárd csillagot tartalmaz és nagyjából 100 ezer fényév átmérőjű. A galaxisunk része a Naprendszer.

Mi található egy galaxis közepén?

A kutatók megfigyelései szerint a legtöbb galaxis közepén egy fekete lyuk van. Ezeknek annyira erős a gravitációs vonzása, hogy a körülötte fellelhető csillagok és fekete lyukak gömb alakban köréjük gyűlnek.

Ide kattinta meg lehet nézni a James Webb űrteleszkóp első színes, nagy felbontású képeit!

#Tudomány-Tech#csillagászat#galaxis#Tejútrendszer#csillag#univerzum#naprendszer#tudomány#világűr

Címlapról ajánljuk